вівторок, 06 грудня 2011 10:12

Росію продовжує лихоманити після виборів: зріє революція?

Росію продовжує лихоманити після виборів: зріє революція?

У Москві напередодні пройшов один з наймасовіших політичних мітингів останніх років - на Чистих Прудах зібралися тисячі людей, незадоволених результатами виборів до Держдуми, згідно з якими "Єдина Росія" отримала близько 50% голосів. На думку позасистемної опозиції, тільки шляхом масових фальсифікацій партія влади, яка різко втратила популярність, отримала такий результат.

Мітинг за пропозицією одного з його керманичів, опозиціонера Іллі Яшина, повинен був продовжитися організованою і мирною ходою до будівлі Центрвиборчкому на Луб'янці, але цей задум обернулася тиснявою і був жорстко припинений поліцією. Були затримані 300 осіб, у тому числі сам Яшин, а також відомий блогер і борець з корупцією Олексій Навальний, активіст руху "Сині відерця" Петро Шкуматов, учасник арт-групи "Війна" Петро Вєрзілов. У автозаки потрапили і журналісти - заступник редактора журналу The New Times Ілля Барабанов і кореспондент телеканалу "Дождь" Ілля Васюнін.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Російські вибори: опозиціонерів кидають за грати, а Путін втратив більшість

За даними МВС, всі затримані доставлені у відділення поліції "для процесуального оформлення їх дій і прийняття рішень про притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до закону". При цьому, за версією правоохоронців, Яшин і Навальний "активно закликали до непокори співробітникам поліції", повідомили в прес-службі ГУ МВС по Москві. Обидва вони були вночі перевезені з ОВС "Північне Ізмайлово" в ОВД "Китай-Город", звідки їх вранці повезли до суду.

Мітинг на Чистопрудному бульварі біля пам'ятника Грибоєдову був організований "Солідарністю" під гаслами "Вибори - фарс! Повернемо країні вибір! Повернемо народу владу!" На ньому виступили опозиційні політики й активісти Володимир Рижков, Борис Нємцов, Ілля Яшин, Євгенія Чирикова, Віктор Шендерович, Олексій Навальний і Артемій Троїцький.

Натовп дружно скандував: "Ганьба!" і свистів, у тому числі в свистки, які роздавали учасникам заходу. З тих пір як Путіна освистали на рингу, це стало новою формою вираження політичного протесту.


Зараз ви читаєте новину «Росію продовжує лихоманити після виборів: зріє революція?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути