вівторок, 24 лютого 2015 16:42

Російські військові навчання можуть перетворитися в атаку на Балтію - Newsweek

Російські військові навчання можуть перетворитися в атаку на Балтію - Newsweek
Фото: daily.com.ua

Часті військові навчання, які проводить Росія біля кордонів її східноєвропейських сусідів, можуть бути частиною стратегії, яка відкриє двері для російського наступу на країни Балтії.

Таку думку висловив військовий експерт, заступник директора Міжнародного центру Естонії з оборони і безпеки Мартін Харт, пише видання Newsweek.

Литовські та естонські міністерства оборони висловили стурбованість у зв'язку зі збільшенням військової активності Росії і провели паралелі з кроками, які мали місце перед російським вторгненням до Криму.

Росія заявила минулого тижня, що її збройні сили не припинять проведення позачергових військових навчань.

"Моя думка на цей рахунок така, що російська влада хоче підвищити готовність своїх збройних сил, а також змусити європейські країни більш спокійно ставитися до нових умов, коли російські Збройні сили часто проводять позачергові навчання", - говорить Харт.

За його словами, "розслаблене" ставлення європейців до зростаючої російської військової активності "вкрай небезпечне" для демократичних урядів Європи, зокрема для Естонії, Латвії та Литві.

"Реалістичний сценарій дій проти країн Балтії - це "нормальні" російські раптові навчання, які без попередження перетворюються у стрімку атаку на столицю однієї з країн Балтії або відразу на кілька столиць. Така атака має більше шансів на успіх, ніж гібридний сценарій, який ми бачили в Криму", - зазначає Харт.

Рішучий крок Путіна, який передбачає, що слабкі лідери Європи не будуть реагувати швидко і будуть уникати ескалації, є можливим сценарієм. Автор статті вважає, що, чим вища готовність сил НАТО, тим краще це для демократичної частини Європи.

"Балтійські держави з моменту відновлення незалежності вбачають у Росії головну екзистенціальну загрозу їх незалежності", - йдеться в статті.

Зараз ви читаєте новину «Російські військові навчання можуть перетворитися в атаку на Балтію - Newsweek». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути