понеділок, 28 лютого 2022 23:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські літаки ведуть обстріли, прикриваючись ЧАЕС і ЗАЕС

Російські літаки ведуть обстріли, прикриваючись ЧАЕС і ЗАЕС
Росіяни можуть спричинити катастрофу континентального масштабу.

Російські літаки Су-30 і Су-35 здійснюють маневри у забороненій для прольоту зоні над Чорнобильською атомною електростанцією і Запорізькою атомною електростанцією і ведуть звідти обстріли.

Про це сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, повідомляє LB.ua.

Росіяни роблять це для того, щоб українські війська не могли стріляти у відповідь – адже збиття літака над атомною електростанцією може призвести до екологічної катастрофи.

"Вони зависають над ЧАЕС, у тому числі над захисною спорудою над четвертим енергоблоком, в якому зберігаються радіоактивні відходи. І ведуть звідки обстріли по об'єктах інфраструктури, по військових об'єктах і цивільних.

Аналогічна ситуація - над ЗАЕС. Вони ведуть обстріли, і ми мали б їх збивати, але не можемо це зробити. Тому що ризики аварії на атомній станції надто великі. Через це дуже важливо, щоб МАГАТЕ і країни-члени НАТО терміново розглянути питання закриття неба над Україною, створення тут безпольотної зони", - сказав Юрій Ігнат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків: російські "гради" зруйнували 87 житлових будинків

Під захисною спорудою, збудованою над четвертим енергоблоком ЧАЕС, зберігаються сотні тонн радіоактивних матеріалів, у тому числі радіоактивний пил, що утворився внаслідок аварії.

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією Європи.

Юрій Ігнат зауважив, що йдеться про безпеку не лише України, але й усього регіону, адже дії російської армії можуть спричинити катастрофу континентального масштабу.

Пересування російської важкої техніки по забрудненій радіонуклідами території Зони відчуження Чорнобильської АЕС призвело до підвищення радіаційного фону.

Зараз ви читаєте новину «Російські літаки ведуть обстріли, прикриваючись ЧАЕС і ЗАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути