четвер, 01 грудня 2022 17:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Російське вторгнення не було несподіваним ‒ генсек НАТО розповів про підтримку України

Російське вторгнення не було несподіваним ‒ генсек НАТО розповів про підтримку України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів про підтримку України. Фото: ukrinform.ua

Російське вторгнення 24 лютого не було несподіванкою для України та НАТО. Західні розвідки попереджали про підготовку Росією до нападу ще задовго до його початку.

Тому східний фланг Альянсу було посилено упродовж кількох годин після старту вторгнення. Про це під час Берлінської безпекової конференції сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Укрінформ.

За його словами, країни-члени НАТО підтвердили свої зобов'язання продовжувати підтримку України, яка протистоїть російській агресії, адже це єдина запорука миру та безпеки у Європі.

Генсек НАТО наголосив, що українські війська нині мають суттєві здобутки на полі бою. Однак недооцінювати Росію не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО заявили, що апетити Путіна виходять за межі України

"Агресивна війна президента Путіна зруйнувала мир у Європі та спричинила довготривалі шокові хвилі для глобальної безпеки. Я прибув після зустрічі наших міністрів закордонних справ у Бухаресті, де ми зобов'язалися продовжувати потужну підтримку України. Був чіткий та сильний сигнал від усіх союзників, що ми продовжимо допомагати Україні і зміцнювати нашу оборону в цьому більш небезпечному та конкурентному світі", – сказав Столтенберг.

Він наголосив, що Росія продовжує атакувати українські міста, цивільне населення та критичну інфраструктуру, спричиняючи величезні людські страждання, особливо із настанням зими.

"Я вітаю потужну підтримку України з боку Німеччини, яка надає Україні суттєву фінансову, гуманітарну та військову допомогу, включно із поставками сучасних систем повітряної оборони та тренуваннями українських військовослужбовців. Ми бачимо, яких змін ці зусилля дозволяють досягати кожного дня на полі бою", – зазначив Столтенберг.

Він також додав, що підтримка України має для західних держав високу ціну. Багато країн переживають скрутні часи, коли зростає вартість повсякденного життя, підвищуються ціни на продовольство та енергію.

"Але ціна, яку ми платимо, – лише гроші. Ціна, яку сплачують українці, – це кров. Якщо авторитарні режими побачать, що застосування сили приносить потрібні їм результати, ми всі будемо змушені платити набагато вищу ціну, і світ стане небезпечнішим місцем для всіх. Якщо агресор переможе, якщо переслідування й автократія візьмуть гору над свободою і демократією, будь-який тривалий мир буде неможливим. Тож найкращим шляхом для того, щоб забезпечити тривалий мир, є підтримка України", – наголосив Столтенберг.

Спочатку потрібно забезпечити перемогу України у війні проти Росії. Генеральний НАТО Єнс Столтенберґ, сказав про це у відповідь на питання журналістів про те, чи не заслуговує Україна вже вступити до Альянсу.

На саміті у Бухаресті міністри закордонних справ НАТО обговорили можливість конфіскації заморожених російських активів. Щоб конфісковані кошти направити для фінансування відновлення України. Про це з посиланням на джерела повідомило британське видання Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Російське вторгнення не було несподіваним ‒ генсек НАТО розповів про підтримку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути