четвер, 27 жовтня 2022 16:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська омбудсменка "всиновила" викрадену окупантами дитину – МЗС відреагувало

Російська омбудсменка "всиновила" викрадену окупантами дитину – МЗС відреагувало
Проти дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової порушать кримінальну справу, заявили в МЗС України. Фото: ТАСС

Дитяча омбудсменка країни-агресора Російської Федерації Марія Львова-Бєлова усиновила хлопчика, якого російські окупанти викрали з міста Маріуполь Донецької області.

Про усиновлення російська чиновниця заявила на пресконференції вчора. Викрадену дитину назвала "своїм сином".

Окупантка заявила, що з Маріуполя "евакуювали" 31 дитину. Також сказала, що російські загарбники вивезли з України до 2 тис. дітей-сиріт. 350 сиріт із Донецької і Луганської областей вже "усиновили" і "розселили" у регіонах Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Працювала у дитячому центрі, любила дітей" – розповіли про вагітну, яку вбили у Дніпрі російські терористи

На викрадення дітей окупантами відреагувало Міністерство закордонних справ України.

Російська омбудсменка зізналася у незаконному всиновленні нею української дитини, яку викрали окупанти в Маріуполі, повідомили в МЗС.

"Російська уповноважена також зізналася в сприянні незаконному всиновленні в РФ іще близько 350 дітей із захоплених регіонів Донбасу", – пишуть.

Вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій України в Росію і подальше їхнє всиновлення з боку російських громадян грубо порушують законодавство України, а також Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни від 1949 року і Конвенцію ООН про права дитини від 1989 року, заявило МЗС.

На доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби МЗС ініціювало перед правоохоронними органами відкрити справу проти російської громадянки Львової-Бєлової.

"У діях якої вбачаються ознаки кримінального правопорушення", – повідомляють.

Також МЗС закликало міжнародну спільноту рішуче засудити триваючі злочини Росії та її посадовців проти дітей на тимчасово окупованих українських територіях.

"Україна продовжить докладати максимальних зусиль, аби українські діти, які були незаконно вивезені і всиновлені у Росії, були повернуті до їхніх батьків або законних опікунів", – заявили в МЗС.

Російські загарбники у Запорізькій області вивозили дітей до тимчасово окупованого Криму і в РФ. Окупанти вивезли 300 дітей з Енергодара в російське місто Анапа.

Від початку повномасштабної російської агресії в Україні загинули 418 дітей. 787 дітей зазнали поранень.

Зараз ви читаєте новину «Російська омбудсменка "всиновила" викрадену окупантами дитину – МЗС відреагувало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути