понеділок, 03 червня 2013 18:28

Спецтема: Європа під водою

Рівень води у європейських містах подекуди піднявся вище людського зросту
8

Фото: Фото: Reuters

Через проливні дощі, що обрушилися на Центральну Європу, в Австрії, Німеччині, Швейцарії та Чехії почалися повені, в декількох місцях зійшли зсуви, порушено рух транспорту. За останніми даними, чотири людини загинули і щонайменше ще семеро вважаються зниклими безвісти. У ряді міст регіону введено режим надзвичайної ситуації, пише kommersant.ua

Чеська столиця вчора згадала про страшну повінь в серпні 2002 року: після дводенних злив річка Влтава знову затопила Прагу і населені пункти вгору за течією від чеської столиці. Загони пожежних допомагають зводити в Празі металеві бар'єри, щоб зупинити воду, їм допомагають волонтери, які наповнюють мішки піском і будують захисні стіни. Кабінет міністрів Чехії провів вчора позачергове засідання, на якому обговорювалися заходи з ліквідації надзвичайної ситуації. Для екстрених потреб влади Чехії вже виділили кошти на суму близько € 11 млн. За останніми даними, в Чехії загинула одна жінка, її змило разом з будинком. Ще дві людини вважаються зниклими без вісті після того, як їх пліт перекинувся в бурхливих водах річки.

Різко піднявся рівень води в Дунаї, через що оголошена надзвичайна ситуація в населених пунктах по берегах річки. У Німеччині на допомогу жителям покликані військові підрозділи. Дві людини зникли безвісти. Влада Баварії змушені були провести екстрену нараду з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Пані Меркель пообіцяла надати постраждалим районам допомогу федерального уряду. Евакуюють жителів низки населених пунктів у землях Саксонія і Баден-Вюртемберг на півдні країни.

В Австрії на рятувальні та відновлювальні роботи також кинуті військові. Кілька сотень людей довелося евакуювати в безпечні місця. В Австрії в Зальцбурзі загинула одна людина, що працювала на будівництві укріплень: його просто змило водою. Ще дві людини вважаються зниклими без вісті після сходження зсуву в районі Зальцбурга. На значній частині території країни введено режим надзвичайної ситуації. Австрія теж ще не забула події 2002 року, коли небувалі повені завдали країні збитків на € 7,5 млрд.

Стихія порушила транспортне сполучення між містами та країнами Центральної Європи. Нема руху по залізничній магістралі між Мюнхеном і Зальцбургом, не можна доїхати до Зальцбурга і з Тіролю, порушено автомобільне сполучення між Австрією і Швейцарією.

Прогноз погоди між тим не обіцяє на найближчі дні нічого хорошого. Очікується, що дощі не припиняться, і рівень води в річках і озерах буде рости.

Зараз ви читаєте новину «Рівень води у європейських містах подекуди піднявся вище людського зросту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути