неділя, 14 січня 2024 17:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Reuters розповіли, як росіяни викрадають дітей в Україні і переписують їм прізвища

Reuters розповіли, як росіяни викрадають дітей в Україні і переписують їм прізвища
Агентство Reuters опублікувало розслідування про те, як російські окупанти викрадали українських дітей. Фото: pixabay.com

Агентство Reuters опублікувало розслідування про те, як російські окупанти і колаборанти викрадали дітей з тимчасово окупованих територій України.

Видання протягом шести місяців розслідувало долі викрадених дітей, які осиротіли або були розлучені із родинами.

Одними з них були 16-річні Ліза Бацура і Зорік Ібрян із Херсона - учні Генічеського професійно-технічного училища № 27. На початку 2023 року в училищі була окупантка, уповноважена Російської Федерації з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Підлітків завезли у табори в тимчасово окупованому Криму, де їм забороняли носити речі синьо-жовтих кольорів і змушували вчити напам'ять російський гімн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал з Москви, полковник з Уссурійська, прапорщик з Хабаровська: воєнних злочинців звели в одну базу

Reuters також відстежило переміщення 48 дітей-сиріт з Херсона, яким на момент вивезення було п'ять років або менше.

46 дітей із цієї групи перебували у двох дитячих будинках і санаторії у Криму.

Ще двоє перебувають у Російській Федерації. Один із них - Ілля Ващенко, якому цього місяця виповнюється чотири роки. Окупанти видали дитині російське свідоцтво про народження 26 вересня минулого року у РАГСі в Подольську, що неподалік Москви.

Другу дитину - дворічну Маргариту Прокопенко - удочерив депутат російської держдуми Сергій Миронов із дружиною Інною Варламовою. Дитині змінили ім'я на Марина Миронова.

Reuters повідомили, що за вивезенням українських дітей стоїть "величезна машина з депортації, розміщення та перевиховання".

У депортації двох груп сиріт із Херсона брали участь Львова-Бєлова, члени російської держдуми, "чиновники" в окупованому Криму і колаборанти серед українських лікарів і вчителів.

Росіяни використовували дітей для пропагандистських відеороликів.

"Братів і сестер розділили, вразливу молодь налаштували один проти одного, дітей дошкільного віку залишили без кровних родичів. І сховали від сторонніх очей", - пишуть Reuters.

Джерело Reuters у Криму розповіло, що за вказівкою колаборанта Сергія Аксьонова будь-яка інформація про викрадених українських дітей-сиріт оголошена суворо конфіденційною.

Торік у березні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна і Львової-Бєлової. Обох підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Тільки за підтвердженою інформацією російські окупанти викрали 20 тис. українських дітей, сказав президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Reuters розповіли, як росіяни викрадають дітей в Україні і переписують їм прізвища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути