Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 18:10

Реформа тюремної системи може розтягнутися на десятиліття

Реформування пенітенціарної системи по деяких напрямках може розтягнутися на десятиліття. Щоб перебудувати усі приміщення — потрібні астрономічні суми. Про це кореспондентові Gazeta.ua сказав заступник міністра юстиції Денис Чернишов.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Реформування пенітенціарної системи по деяких напрямках може розтягнутися на десятиліття - заступник Міністра юстиції Денис Чернишов
Реформування пенітенціарної системи по деяких напрямках може розтягнутися на десятиліття - заступник Міністра юстиції Денис Чернишов

"У нас понад 57 тисяч в'язнів. З них 19 тисяч - в СІЗО. За європейськими стандартами, лише при розрахунку вартості будівництва слідчого ізолятора на одного ув'язненого потрібні 10 тисяч доларів. Якщо в київському СІЗО утримується 2500 чоловік, то приблизна вартість будівництва становитиме 25 мільйонів доларів. Ми розпланували бюджетний план на три роки. Розписали витрати, куди входять також інженерні споруди, засоби захисту. Але таких коштів держава нам не виділить. Наші ув'язнені звертаються до Європейських судів з прав людини зі скаргами на умови перебування і виграють ці суди. Україна виплачує їм колосальні компенсації. Кажу, порахуйте, що буде дешевше: збудувати нові приміщення, зробити нормальні умови, і це залишиться у власності країни чи платити компенсації", - говорить Денис Чернишов.

Якщо перебудовуватимемо одну будівлю в день, хоча зрозуміло, що це нереально, то ми повинні витрати понад 16 років

Встановити чіткі терміни по реформуванню усієї системи неможливо.

"Приміром, по будівлях - маємо у системі майже 6 тисяч. Якщо ми будемо перебудовувати одну будівлю в день, хоча зрозуміло, що це нереально, то ми повинні витрати понад 16 років. Але це один блок із реформи. Якщо говоримо про норми харчування - вони у нас не змінювалися з 1992 року. Хоча за цей час з'явилися нові продукти та субпродукти, які раніше, приміром не завозили в країну чи не виготовляли. Норм харчування понад 10, залежно від хвороб — у кого діабет, у кого туберкульоз. Взяти і змінити ці норми за один день теж не можемо. Бо вони розповсюджуються на військових, працівників міністерства оборони, внутрішніх справ, СБУ. Маємо це все узгоджувати", - сказав Чернишов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським в'язням дозволять заводити домашніх тварин

Над проектом реформи пенітенціарної системи працювали майже рік. Є багато проблем — старі будівлі, недофінансування, перекваліфікація кадрів, низькі зарплати співробітників. Поставили діагноз системі. Розібрали, які потрібні ресурси - часові, людські, фінансові й розпочали роботу.

Інтерв'ю із заступником міністра юстиції Денисом Чернишовим незабаром читайте на сайті Gazeta.ua та у "Газеті по-українськи".

Процес ліквідації Державної пенітенціарної служби розпочався у травні 2016-го. Її повноваження передали Міністерству юстиції.

Зараз ви читаєте новину «Реформа тюремної системи може розтягнутися на десятиліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути