Ексклюзиви
субота, 12 грудня 2020 12:00

"Реальних убивць Шеремета, як і замовників, ніхто вже не знайде"

12 грудня минає рік від дня арешту військового та музиканта 49-річного Андрія Антоненка. Його, дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко і військову медсестру Яну Дугарь звинуватили в убивстві журналіста Павла Шеремета влітку 2016-го. Яна була домашнім арештом, Юлія провела 8 місяців в ізоляторі, а з кінця серпня перебуває вдома, на її ногу одягли контролюючий пересування браслет. Андрій - весь час за ґратами. 10 грудня Шевченківський районний суд Києва продовжив запобіжні заходи усім трьом.

Рішення що було прогнозованим. Поставивши себе умовно на місце керівництва країни, – президента Володимира Зеленського, міністра МВС Арсена Авакова - не розумію, яким чином можна цю ситуацію "розрулити", випустивши фактично Андрія Антоненка, каже Gazeta.ua волонтер Роман Сініцин.

Автор: detector.media
  Андрія Антоненка, Яну Дугарь і Юлію Кузьменко обвинувачують у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета.  За версією слідства, організував групу Антоненко, підривала авто — Кузьменко, Дугарь проводила розвідку місця злочину
Андрія Антоненка, Яну Дугарь і Юлію Кузьменко обвинувачують у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета. За версією слідства, організував групу Антоненко, підривала авто — Кузьменко, Дугарь проводила розвідку місця злочину

Як так вийшло, що у нас рік за ґратами сидить людина проти якої немає доказів?

Ключове прізвище в цій історії Аваков, як на мене. Брифінг для нього рік тому, ті вирізки телефонних розмов в якійсь компіляції, і заява про те, що ми розкрили вбивство Шеремета і передаємо в суд справу, дав йому можливість закріпитися чи можливо навіть втриматись на посаді.

Судді в небажанні зміни запобіжного заходу мотивуються не внутрішніми переконаннями. А це вказівка з Банкової – не випускати

Що можна сказати про справу взагалі? Про що вона свідчить?

Поліція зшила справу білими нитками. Я не знаю, чи це абсолютна некомпетентність, чи це було зроблено спеціально, чи це казус виконавців на середньому рівні, яким сказали, що "біжіть розслідуйте, цю справу треба розкрити". Але справу сфабрикували. Таким чином Аваков поставив Зеленському вилку на розтяжці. І я не розумію, як зараз вище керівництво країни, Зеленський, чи його зами вийдуть і скажуть: "Ми помилися, цей брифінг був помилкою, треба випускать". Так само не розумію з боку Авакова. Вони ж ні в якому разі не визнають свою вину, що зліпили цю справу і тримали не тільки Антоненка, а й Кузьменко довгий час в слідчому ізоляторі. Це політична відповідальність міністра внутрішніх справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство Шеремета: у справі допитали британського експерта

Чому зрештою Антоненка не хочуть відпускати навіть під домашній арешт? Коли це може статися?

Ситуація така, що йому будуть продовжувати запобіжні заходи, тримати в СІЗО, надіючись на те, що спаде увага суспільства й медіа до цієї справи. А потім якось по-тихому змінять запобіжний захід. Я думаю, що Антоненка ми на волі побачимо нескоро. Декілька місяців це ще тягнутись буде точно. Хотілося б помилятися.

Що ця справа говорить про наші силові структури?

У нас відсутня правоохоронна система як така. У нас кишенькові суди. Я впевнений, що судді в небажанні зміни запобіжного заходу мотивуються не внутрішніми переконаннями. А це вказівка з Банкової – не випускати. Цю справу аналізувала не тільки сторона захисту Антоненка. Велика кількість фахових юристів говорять, що немає жодного прямого доказу вини цих людей. У нас можуть любу людину закрити, сфабрикувавши справу, тримаючи в тюрмі, в слідчому ізоляторі. Ламаючи її. І так далі. Це говорить про те, що у нас не відбувалась реформа поліції передусім. І повну політичну відповідальність за це несе чинний міністр Арсен Аваков. Навіть згадуючи річної давності брифінг, на якому прозвучали ще до суду прямі звинувачення, ствердження, що ці люди винні, вони затримані.

Чи можна робити якісь прогнози? Чим і коли закінчиться справа?

Я думаю, що юридичних механізмів тягнути справу є багато. Вона буде тривати роками. І важко спрогнозувати, чим закінчиться. Чи буде в першій інстанцій виправдальний вирок? Справа давно лежить в політичній площині. Будуть використовувати питання могутності і впливу Авакова , питання впливу Банкової і Зеленського. Те, що Андрій рано чи пізно вийде на волю, беззаперечно. Вічно тримати людину в СІЗО без доказів – теж не вийде. Чи буде там виправдальний вирок – при нинішньому режимі і при такому впливі Авакова, і при Авакові на посаді – думаю ні. Але рано чи пізно, Антоненка випустять під домашній арешт. Суди триватимуть. А потім ця справа розсиплеться. А реальних убивць Шеремета, як і замовників, я впевнений, що ніхто вже і не знайде.

Журналіста, виконавчого директора інтернет-видання "Українська правда" 44-річного Павла Шеремета підірвали дорогою на роботу 20 липня 2016-го в автомобілі, що належав цивільній дружині Олені Притулі. Вибухівку до днища машини прикріпили вночі. Імена підозрюваних поліція назвала 12 грудня торік. На брифінгу були керівники Нацполіції, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генпрокурор Руслан Рябошапка та президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «"Реальних убивць Шеремета, як і замовників, ніхто вже не знайде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути