пʼятниця, 09 червня 2017 16:06

"Розмір хабара залежить від виду риби, зони промислу, його обсягів" - експерт про корупцію у рибгоспах

"Рибне господарство переживає не найкращі часи. Забезпечити продовольчу безпеку держави в своєму сегменті галузь не може. Торік загальний обсяг рибного ринку України становив 380 тисяч тонн риби. З яких майже 80 тисяч - продукція національного товаровиробника. Решта - імпортна, яка традиційно надходить з Норвегії, Росії, країн Балтії", - каже Василь Коротецький, голова Федерації роботодавців та підприємців рибогосподарської галузі України.

Говоримо про нинішній стан рибного господарства України. Вплив корупції на нього та боротьбу з браконьєрством.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Василь Коротецький: "Ми втратили левову частку рибного виробництва. До 2014 року в Чорному морі працювало 80 суден. Зараз їх залишилось менше 20"
Василь Коротецький: "Ми втратили левову частку рибного виробництва. До 2014 року в Чорному морі працювало 80 суден. Зараз їх залишилось менше 20"

Раніше було інакше?

- 1991 року Україна виробляла близько 800 тисяч тонн рибної продукції. 600 - становив океанічний промисел. Мали 240 великотоннажних суден, які працювали в світовому океані. Решту давали підприємства, які штучно вирощували рибу, промисел у Чорному та Азовському морях. Держава повністю забезпечувала потреби населення, яке на той час становило 52 мільйони.
На сьогодні в нас лишились чотири океанічні судна. Схеми їхньої роботи досить закриті. Не зрозуміло, яким чином вони працюють на іноземні компанії, а до Держбюджету платять копійки.

На сьогодні в нас лишились чотири океанічні судна. Схеми їх роботи досить закриті

Як анексія Криму вплинула на ситуацію?

- Ми втратили левову частку рибного виробництва. До 2014 року в Чорному морі працювали 80 суден. Сьогодні їх залишилось менш як 20. Торік вони виловили близько 4 тисяч тонн риби. Це сльози. Азовське море стало відкритішим для промислового лову. Але з 1990-х там почергово знищили осетрові види риб, судак, пелінгас. Лишився один бичок.

Чому занепадає рибне господарство?

- Ключова проблема – корупція. Найбільших масштабів набула 1994 року, коли президентські вибори виграв Кучма. Він створив Міністерство рибного господарства України під окрему людину - Миколу Швиденка. Віддав йому портфель міністра. За три роки роботи він фактично знищив галузь.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Василь Коротецький: "Колосально занижують обсяги вилову риби. Її продають в "тіні""
Василь Коротецький: "Колосально занижують обсяги вилову риби. Її продають в "тіні""

Які корупційні схеми діють?

- Українське ноу-хау кінця 1990-х - це спеціальні товарно-рибні господарства. Їх використання не передбачає сплати до бюджету. Це - узаконене браконьєрство.
В Україні є 656 спеціальних товарно-рибних господарства. Про роботу звітують - 161. Середній плановий показник для них - 230 кілограмів риби на 1 гектар водойми в рік. А вони видають 46,6. У грошах втрачається майже 350 мільйонів гривень. Відповідно, податок не надходить до бюджету.
Колосально занижують обсяги вилову риби. Її продають в "тіні". Отримані кошти ділять користувач водойми і рибінспекція, яка має контролювати господарство.

Скоротили фахових спеціалістів, а на керівних посадах лишились люди старої системи

Які є ще порушення?
- Майже повна відсутність рибозахисних споруд на водозаборах. Балансоутримувачі дають хабарі рибінспекторам, щоб їх не встановлювати. Таких гідроспоруд в Україні понад 1300. Хабар з одного об'єкта сягає 100 тисяч гривень.
Третя схема - погодження Держрибагентством видобутку піску, гравію на землях водного фонду.

Як вона діє?
- Йдеться про об'єктивність сум, нарахованих як відшкодування шкоди довкіллю до державного бюджету. Сума хабара за одне погодження коливається від 10 до 100 тисяч доларів. За нашими підрахунками, незаконне збагачення чиновників в Держрибагентстві становить майже 1 мільярд гривень.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Василь Коротецький: "Незаконне збагачення чиновників в Держрибагентстві складає майже 1 мільярд гривень"
Василь Коротецький: "Незаконне збагачення чиновників в Держрибагентстві складає майже 1 мільярд гривень"

На чому, наприклад.

- У Миколаївській області створили спеціальне товарно-рибне господарство для вилову риби в Південному Бузі. Але управління Держрибагентства понад рік відмовляється його погоджувати. Бо замовник господарства - "Агрофірма Корнацьких" - не платить хабарів за погодження. Водночас на озері Кагул в Одеській області відбувається майже відкрите браконьєрство. Нічого не зариблюється, виловлюють рідкісні види риб. Чиновники Держрибагентства це покривають.

Яка ситуація з браконьєрством?

- Держрибагентство звітує про реформування у цьому напрямку. Насправді воно полягає у переіменуванні служби рибоохорони в Рибоохоронний патруль. Скоротили фахових спеціалістів, а на керівних посадах лишились люди старої системи.
Одне з управлінь Держрибагентства очолює керівник, якого 2012 року приходили арештовувати за хабар. Тоді він стрибнув з другого поверху, щоб не затримали. Про цей випадок відомо керівництву Держрибагентства. Але чиновника тримають.

Рибоохоронним патрульним вигідно плодити браконьєрів на своїх дільницях

Патрулі протидіють браконьєрству?

- Рибоохоронним патрульним вигідно плодити браконьєрів на своїх дільницях. Одні працюють без документів – під так званими чорними прапорами. Для них є чітка такса: день роботи – 1-2 тисячі гривень. Інспектор має з них прибуток і покриває їх, попереджає про правоохоронні рейди. Розмір хабара залежить від виду риби, зони промислу, його обсягів. Південь - дорожче, Північ - дешевше. Відбувається неконтрольований вилов. Це призводить до тінізації національного рибного ринку.

Браконьєри з документами - це хто?

- Вони мають офіційний дозвіл, але працюють за домовленостю з рибінспекцією в заборонених районах, заповідниках, забороненими знаряддями лову. Якщо, наприклад, на водоймі дозволено працювати сіткою 80 міліметрів, то вони беруть меншу. Переловлюють свою квоту.

Які штрафи за браконьєрство?

- Сума не принципова. Важливо, аби порушники не уникнули покарання. Але доки існує домовленість між браконьєрами та інспекторами - ситуація не зміниться. За кордоном обов'язковий сертифікат про походження риби. Без нього не допустять у торговельну мережу. Так має бути і в нас. Але браконьєрське лобі не дає можливості отримати законодавчу базу для затвердження цього документу.

Автор: Ельдар САРАХМАН
  Василь Коротецький: "За кордоном обов'язковим є сертифікат про походження риби. Без нього не допустять в торговельну мережу"
Василь Коротецький: "За кордоном обов'язковим є сертифікат про походження риби. Без нього не допустять в торговельну мережу"

Останнім часом почастішали випадки захворювання людей на ботулізм. Що скажете з цього приводу?

- Держрибагентство має власну зону відповідальності за якість та безпеку рибної сировини, відповідно до законодавства. Ця відповідальність насамперед стосується походження рибної сировини, її існування, якості води у відповідній водоймі, технологічного обладнання рибоприймального пункту. Виявлена заражена рибна продукція надходила в торговельні мережі з Кіровоградської області. Треба ретельно перевірити походження цієї сировини, чи не є вона браконьєрська. Адже випадки отруєння відбулися під час нерестової заборони промислового лову. Загинули люди. Причетні до цього мають відповідати.

Законодавство в рибній галузі є недосконалим та застарілим

Як Ви можете прокоментувати чинне законодавство в галузі рибного господарства?

- Законодавство в рибній галузі є недосконалим та застарілим. Законом "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів" передбачено багато повноважень. Держрибагентство їх фактично не виконує, лише створює корупційні схеми та бізнес на них.

Зараз ви читаєте новину «"Розмір хабара залежить від виду риби, зони промислу, його обсягів" - експерт про корупцію у рибгоспах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути