четвер, 17 березня 2011 09:48

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Радіаційний шлейф з Японії накриє США - прогноз

Радіаційний шлейф з Японії накриє США - прогноз

Організація з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (СТВТО) при ООН прогнозує, що радіаційний шлейф з аварійної АЕС "Фукусіма-1" в Японії в четвер пройде через Тихий океан і підійде до Алеутських островів, а до вечора п'ятниці накриє Південну Каліфорнію і південний захід США, включаючи штати Невади, Юти і Арізону, повідомляє Reuters з посиланням на газету The New York Times.

Разом з тим, експерти стверджують, що рівень концентрації випромінювання в шлейфі буде невисокий, і в найгіршому випадку буде мати дуже незначні наслідки для здоров'я жителів США.

З цією оцінкою небезпеки шлейфу згоден голова Комісії з ядерного регулювання США (NRC) Грегорі Яцко.

"Не хочу спекулювати щодо варіантів розвитку подій, але виходячи зі структури цього шлейфу та відстаней, про які йдеться, припускаю, що будь-який шкідливий вплив малоймовірний", - сказав він.

Напередодні американські та японські експерти заявили про можливість "критичного" сценарію на "Фукусіма-1" у зв'язку з тим, що в басейнах відпрацьованого палива третього і четвертого реакторів не залишилося води. Інтенсивність радіоактивного випромінювання може різко зрости через нагрівання паливних стрижнів.

Міністр енергетики США Стівен Чу повідомив у середу на слуханнях у конгресі, що США відправили до Японії обладнання для виявлення радіаційного забруднення грунту і повітря.

"Американці знаходяться на місці подій з усіма дозиметрами не тільки для того, щоб допомогти японським атомникам і японському уряду, але і заради нашої власної безпеки. Нам важливо знати, що саме відбувається", - сказав Чу.

Міністр підкреслив, що поки відомості про те, що відбувається на АЕС надходять найсуперечливіші.

"Я не можу поки коментувати. Нам надходять найсуперечливіші повідомлення", - сказав Чу, відповідаючи на прохання прокоментувати, наскільки вірно діє японський уряд в ситуації, що склалася.

Міненерго США відправило до Японії устаткування загальною вагою близько восьми тонн, а також кілька десятків фахівців. Між тим, голова Комісії з ядерної регламентації США Грегорі Яцко заявив, що фахівцям, котрі працюють зараз на АЕС, загрожує смертельна небезпека.

"Радіація, якої вони можуть зазнати, може виявитися летальною, причому за дуже короткий час", - зазначив він.

Яцко повідомив також, що за його даними, на охолодження четвертого реактора "Фукусіма-1" не вистачає води, а наявна - майже википіла. Цю інформацію японці, втім, не підтверджують.

Зараз ви читаєте новину «Радіаційний шлейф з Японії накриє США - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути