понеділок, 06 червня 2011 10:20

Причинами епідемії у Німеччині стали боби або біогазові установки

Причинами епідемії у Німеччині стали боби або біогазові установки

У Німеччині влада землі Нижня Саксонія заявила, що причиною спалаху зараження кишковою паличкою E.coli, що охопив Європу, найімовірніше стали проростки бобів, вирощені в місцевих теплицях. Зокрема йдеться про пророщену квасолю, сою, сочевицю і горох.

Німецькі засоби масової інформації повідомляють також, що влада закликала населення не споживати не тільки паростки бобів, а й броколі, часник, редиску і редьку, які використовуються для приготування салатів. Проте цілковитої упевненості в експертів немає досі: остаточні результати аналізів очікуються в понеділок.

Ферму, де було виявлено ймовірне джерело зараження, наразі закрито. Місцева влада не відкидає, що кишкову паличку може бути незабаром виявлено і в інших німецьких господарствах.

Водночас деякі німецькі ветеринари і лікарі-лаборанти висувають свою версію: вони припускають, що джерело небезпечної кишкової палички - у біогазових установках.

На думку Бернда Шоттдорфа, засновника найбільшої приватної медичної лабораторії в Європі Schottdorf MVZ, у бродильних апаратах цих установок утворюються бактерії, яких не існувало раніше. "Вони перехрещуються і сплавляються одна з одною, але що там достеменно відбувається, поки що до пуття не досліджено", - сказав Шоттдорф в інтерв'ю. Тому слід невідкладно обстежувати біогазові установки на предмет наявності в них збудників хвороби, вважає Шоттдорф.

Інші науковці підтверджують, що нинішньою весною дуже довго не було дощів, з рослин не було змито залишки зараженого бактеріями біошламу, використовуваного як добриво. А галузеве об'єднання Biogas тимчасом звернуло увагу на те, що норми гігієни Євросоюзу передбачають гігієнічну обробку біогазових установок. За даними об'єднання, можливі бактерії знищуються в результаті теплової обробки бродильного субстрату - протягом години він прогрівається за температури 70 градусів.

Наразі від інфекції загинули 22 особи і захворіло близько 2 тисяч людей, багато хто перебуває у тяжкому стані. Всі інфіковані проживають у Німеччині або ж побували там не так давно. В Німеччині зареєстровано найбільшу кількість випадків захворювання - понад 1500, у 627 пацієнтів діагностовано гемолітико-уремічний синдром, багато хто з них перебуває у тяжкому стані.

Зараз ви читаєте новину «Причинами епідемії у Німеччині стали боби або біогазові установки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути