понеділок, 13 травня 2013 10:55

Президенту Ірану загрожує покарання у вигляді 74 ударів батогом

Президенту Ірану загрожує покарання у вигляді 74 ударів батогом
Махмуд Ахмаді Нежад. Фото: www.atomic-energy.ru

Президенту Ірану Махмуду Ахмаді Нежаду загрожує покарання у вигляді шести місяців позбавлення волі або ж 74 ударів батогом за порушення, допущені ним у ході реєстрації кандидатів у президенти. Про це пише британська газета The Telegraphсо посиланням на державний канал іранського ТБ.

Згідно із словами джерела, чинний президент, в порушення законів країни, супроводжував Есфандияра Рахіма Машаї, який бажав зареєструватися в якості кандидата на пост глави держави і який є найближчим радником Ахмаді Нежада і займає посаду глави президентської адміністрації.

В ефірі державного телеканалу іранські громадяни бачили усміхненого Ахмаді Нежада, який супроводжував Машаї. Президента застукали саме в той момент, коли він бурмотів своєму раднику, що якщо виникне питання, чому він, Ахмаді Нежад, присутній тут, то Машаї слід сказати, що у глави держави вихідний. А значить, його можна розглядати як приватну особу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента Ірану критикують за обійми з жінкою

Сам Ахмаді Нежад, нагадаємо, не може балотуватися в президенти, оскільки вже провів на цій посаді два терміни.

Рада вартових конституції Ірану (Наглядова рада), куди було подано скаргу на президента, провів розслідування, після чого було оголошено, що Ахмаді Нежаду буде пред'явлено обвинувальний висновок.

Зазначимо, що Наглядова рада несе відповідальність за перевірку кандидатів у президенти, куди, зокрема, входить і Есфандіяр Рахім Машаї.

Вранці в неділю, 12 травня, в Ірані завершилася реєстрація кандидатів на пост президента Ісламської республіки. Заявку на участь у виборах, які відбудуться 14 червня, подали 686 осіб. Остаточний список імен, включених до виборчого бюлетеня, буде визначений Радою вартових конституції.

Як передбачається, найбільші шанси на перемогу матиме один з представників "консервативного" табору, прихильник лідера Ісламської революції аятоли Алі Хаменеї. Саме Хаменеї, а не той чи інший президент, - справжній глава іранської держави.

На президентський пост претендують кілька впливових представників цього табору. Однак фаворитом на даному етапі вважається радник Хаменеї з питань зовнішньої політики - Алі Акбар Велайяті, який у минулому очолював МЗС Ірану. Називається також ім'я мера Тегерана Мухаммад-Баггера Галібафа.

Напередодні була зареєстрована кандидатура ще одного прихильника Хаменеї - секретаря Вищої ради національної безпеки Саїда Джалілі. Джалілі, який очолює іранську делегацію на переговорах з ядерних питань, входить до найближчого оточення аятоли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані розгорівся скандал через фото обіймів Ахмадінеджада з матір'ю Чавеса

"Помірний" табір нинішнього глави держави Махмуда Ахмадінежада буде представлений його найближчим сподвижником, колишнім керівником адміністрації президента - Есфандияра Рахімом Машаї. Прихильники Хаменеї звинувачують саме його в тому, що президент наважився кинути виклик керівної ролі релігійного істеблішменту.

Найпомітнішою "реформістської" фігурою серед кандидатів став колишній президент Ірану Акбар Хашемі Рафсанджані . 78-річний політик, який займав пост глави держави з 1987 по 1997 роки, раніше заявляв, що не піде на вибори без згоди аятолли Хаменеї.

Зазначимо, що колишній президент Алі Акбар Хашемі Рафсанджані вважається "горіховим" магнатом, а його сім'я в даний час контролює ринок фісташок (один з його кузенів керує бізнесом). У 2005 році він балотувався у президенти, проте програв Махмуду Ахмадінежаду.

Як очікується, в найближчі десять днів Рада вартових конституції визначить остаточний список кандидатів. Зазначимо, що в 2009 році рада, половина членів якого призначається Хаменеї, а половина - парламентом, допустив до участі у виборах чотирьох з 475 зареєстрованих кандидатів.

Зараз ви читаєте новину «Президенту Ірану загрожує покарання у вигляді 74 ударів батогом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути