Ексклюзиви
субота, 30 липня 2011 12:25

Повне зношення клітьового підйому - причина аварії на шахті в Макіївці
6

Фото: Фото: прес-служба МНС

Сьогодні, 30 липня, ще чотирьох загиблих підняли з руїн зруйнованого стовбура на шахті імені Бажанова в Макіївці. За останніми даними на шахті в Макіївці 7 загиблих, 4 в лікарні, 4 ще шукають. Чотири постраждалі жінки перебувають в лікарні з переломами, ударами і струсами, доля ще чотирьох невідома, повідомляє центр пропаганди МНС.

70-метровий клітьовий підйом, який завалився, - це наземна конструкція, яка піднімає з шахти вугілля і служить для провітрювання. Він впав вчора о 9.30, зруйнувавши цех, де працювали 12 осіб. Усередині стовбура перебували ще троє робітників. Всього під обвалом опинилося 15 осіб. Усередині шахти в цей час перебувало 538 людей, які вийшли на поверхню самостійно.

Шахтарі в один голос говорять, що будова давно знаходилася в аварійному стані і була вкрита тріщинами. Напередодні його обстежувала комісія з Донецького інституту "ПромстройНДІ" і прийшла до висновку, що експлуатацію споруди слід припинити. Хоча раніше інший Донецький інститут дав шахті дозвіл експлуатувати цей ствол до 2013 року, підтвердивши придатність конструкції.

Директор Донецького науково-дослідного інституту гірничої механіки Борис Грядущий назвав аварію унікальною. Раніше шахтарі гинули від вибухів і завалів усередині шахти, а цей випадок призвів до загибелі людей, які працювали на поверхні.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець підкреслює, що в жалюгідному стані перебуває більшість шахтних конструкцій.

"Понад 70% основних підйомних компресорних установок, вентиляторів, механізмів вимагають заміни - вони повністю відпрацювали свій ресурс. У цьому і є причина аварії - державою не виділяються гроші на заміну, а це означає: такі трагедії будуть повторюватися", - сказав Gazeta.ua Волинець.

Нагадаємо, кількість загиблих гірників зросла до 25 осіб на двох шахтах. Також 29 липня, близько 2:00 на шахті "Суходольська-Східна" на горизонті 915 м стався вибух. За даними Головного управління МНС України в Луганській області, на той момент в шахті знаходилися 235 людей. Самостійно вийшли на поверхню 226 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Повне зношення клітьового підйому - причина аварії на шахті в Макіївці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути