Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 14:41

Потерпілий був з мішком на голові, але впізнав Стерненка й пістолет - адвокат

Потерпілий був з мішком на голові, але впізнав Стерненка й пістолет - адвокат
Засуджені активісти Сергій Стерненко (ліворуч) і Руслан Демчук. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Обом дали по 7,3 року в'язниці. Фото: Думская

Докази, на основі яких винесли обвинувальний вирок Сергію Стерненку, не доводять його провину.

Слідство не встановило ні автомобіль, на якому викрадали "жертву". Ні місце, де його начебто катували. До того ж немає жодного свідка події. Про це під час пресконференції розповів адвокат засудженого Масі Найєм.

Інший засуджений у справі, Руслан Демчук, подзвонив до потерпілого Сергія Щербича і призначив йому зустріч на автоколонці, за версією слідства. Там Щербич нібито сів у машину на заднє сидіння, де до нього підсіли ще 2 особи. Відео з камер спостереження, якими зазвичай оснащені всі АЗС, немає. Прокурори запевняли, що у них є свідок, котрий бачив подію.

"Пізніше цей свідок відмовився приходити до суду й надати свої свідчення. Тоді, 2015 року, одразу на наступний день після вказаних подій, відбувся слідчий експеримент. При огляді місця подій, жодних доказів того, що вказаний інцидент відбувся, на АЗС не знайшли", - розповів Найєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стерненко не проситиме про помилування - адвокат

Відтак обвинувальний вирок активістам ґрунтується лише на словах самого потерпілого. Він зазначив, що його викрадення сталось близько 19:30. Він сів до автівки, де, за його словами, на нього надягли мішок. Водночас Щербич запевнив, що Сергій Стерненко вистрелив йому в спину зі стартового конвеєрного пістолета гумовою кулею, яку сам пізніше надав слідству. Потерпілий упізнав пістолет, з якого йому стріляли в спину, за кольором.

"Але як він зумів упізнати пістолет, якщо викрадення відбувалось в нічний час, коли доволі темно, на його голові був мішок, а стріляли йому в спину, – невідомо", - додав Найєм.

Окрім Демчука та Стерненка, до злочину причетні інші особи. Проте, цих осіб не встановлюють і не розшукують. Окремого кримінального провадження щодо цих невстановлених осіб також немає. Роль Сергія Стерненка й Руслана Демчука у вчиненні цього злочину також не вказана. З яких міркувань суд визначив, що саме вони в цьому винні – невідомо.

У вівторок, 23 лютого, Приморський райсуд Одеси відправив за ґрати проукраїнського активіста Сергія Стерненка. Йдеться про справу 6-річної давнини щодо викрадення депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича. Його, за свідченнями самого ж депутата, катували та вимагали скласти мандат. Крім Стерненка, вирок отримав його соратник Руслан Демчук. Їх визнали винними у викраденні людини, розбої та незаконному поводженні зі зброєю. Але термін відповідальності за статтею щодо викрадення вже збіг. За 2 іншими статтями обох ув'язнили на 7 років і 3 місяці. Прокуратура просила для них по 8 років.

Зараз ви читаєте новину «Потерпілий був з мішком на голові, але впізнав Стерненка й пістолет - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути