Ексклюзиви
вівторок, 10 травня 2022 20:17

Помер перший президент України Леонід Кравчук

Помер перший президент України Леонід Кравчук
Перший президент України Леонід Кравчук помер після тривалої хвороби.

На 88-му році життя помер перший президент України Леонід Кравчук.

Про це з посиланням на джерело в родинному колі повідомили "Українські Новини".

Також про смерть повідомив колишній уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба і колишня перша віцеспікерка Ірина Геращенко.

Торік у жовтні речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович розповідав, що Леонід Кравчук успішно проходив реабілітацію в Німеччині після операції на серці. Кравчука зняли з апарату ШВЛ.

Наприкінці червня 2021 року Кравчук потрапив до реанімації після операції на серці. Родина заборонила лікарям повідомляти подробиці про його стан.

Після хірургічного втручання Кравчук понад місяць лежав у реанімації на апараті штучної вентиляції легенів. Медики оцінювали його стан як складний.

У серпні 2020-го президент Володимир Зеленський увів Кравчука до складу делегації України у ТКГ і призначив його головою.

Переміг у першому турі

Леонід Кравчук народився 10 січня 1934 року в селі Великий Житин Рівненського району. Батько загинув на фронті 1944-го.

Закінчив Рівненський економіко-правовий технікум, Київський університет ім. Тараса Шевченка й Академію суспільних наук при ЦК КПРС. Кандидат економічних наук.

Викладав політекономію в Чернівецькому фінансовому технікумі, завідував відділом пропаганди й агітації тамтешнього обкому партії. 1980-го очолив відділ агітації та пропаганди ЦК КПУ. За 10 років став членом Політбюро ЦК Компартії України. 1990 року був обраний головою Верховної Ради.

21 серпня 1991-го вийшов із Компартії. 1 грудня переміг у першому турі президентських виборів.

"Не думав, що стану президентом. Уже коли почали обговорювати це з депутатами, то Верховна Рада висунула мене на цю посаду як голову парламенту. Рішення логічне", - згадував він.

У липні 1994-го дострокові вибори глави держави програв Леоніду Кучмі. Обирався чотири рази депутатом Верховної Ради. Герой України.

У нього лишилися дружина, син Олександр, онуки Марія, Андрій, дві правнучки.

"Пригадую, як Кравчук буквально вилітав із засідання Верховної Ради й говорив приблизно так: "Я в цей гадюшник більше не прийду". Потім він все-таки привчався до того, що треба прислухатися до думки депутатів. Якби Леонід Кравчук залишився на другий термін - країна пішла б іншим шляхом", - розповідав колишній спікер Олександр Мороз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Такої бідності в житті не бачив" - Кравчук про Росію

"Хвора голова Росії"

Востаннє Леонід Кравчук робив публічну заяву 28 січня цього року.

"Любий мій народе України! З тривогою і щемом у серці я стежу за новинами про можливе широкомасштабне вторгнення Росії в Україну.

У цей час хочеться підхопитися з лікарняного ліжка й грудьми закрити рідну землю.

Сьогодні хочу сказати найголовніше: якщо в чиїйсь хворій голові зріє злодійський план захоплення України, нехай знають: ніхто й ніколи не підкорить волелюбного українського народу. Ніхто й ніколи!" - написав він у листі.

А в лютому із президентами Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком закликав підписантів Будапештського меморандуму довести, що документ "не був звичайним обманом".

Зараз ви читаєте новину «Помер перший президент України Леонід Кравчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути