субота, 20 квітня 2013 11:19

Поліція підстрелила одного з підозрюваних у бостонських терактах: люди святкували на вулиці
20

Фото: Фото: Reuters

Підозрюваний у причетності до теракту в Бостоні затриманий після найпотужнішого в історії США переслідування, що тривав майже добу, в містечку Уотертаун (штат Массачусетс). Він переховувався в закритому катері, де і був схоплений спецслужбами, повідомляє РИА Новости.

У п'ятницю, кілька днів по тому після двох вибухів під час Бостонського марафону, поліція намагалася заарештувати двох підозрюваних, які "засвітилися" через камери спостереження, одним з яких був 19-річний Джохар Царнаєв, а іншим - його старший брат, 26-річний Тамерлан. Під час цієї операції поранення отримали декілька поліцейських. Тамерлан Царнаєв був доставлений з важкими пораненнями до лікарні, де помер, а його молодшому братові вдалося сховатися.

До вечора в Уотертауні була проведена прес-конференція, на якій влада і поліція оголосили, що упустили підозрюваного, облога міста знімається і всі можуть вийти на вулицю. Відразу після цього житель одного з будинків подзвонив на номер "911" і повідомив, що якийсь чоловік зник у катері у нього у дворі.

На прес-конференції за підсумками затримання комісар бостонської поліції Ед Девіс розповів, що підозрювані в теракті потрапили в поле зору правоохоронних органів після замаху на офіцера поліції і викрадення автомобіля. Поліцейський був убитий увечері в четвер у місцевому університетському містечку. Якийсь час по тому в поліцію надійшло повідомлення про те, що двоє озброєних людей погнали в Бостоні позашляховик "Mercedes".

ВІДЕО: Подвійний теракт у Бостоні: Обама у паніці проводить наради

Водія автомобіля вони відпустили приблизно через півгодини на автозаправній станції в Кембриджі. Поліцейські почали переслідування "Mercedes", і в місті Уотертаун з машини в них полетіли вибухові пристрої - граната і п'ять саморобних бомб, зав'язалася перестрілка. Саме тоді Тамерлан Царнаєв був поранений і помер у госпіталі від куль.

Джохар Царнаєв втік і тільки через добу був схоплений. Його шукали тисячі співробітників силових структур. На вулицях було безліч бронеавтомобілів, над містом літали вертольоти. Поліцейські і бійці спецпідрозділів у касках і бронежилетах обходили кожен будинок, закликаючи місцевих жителів не виходити з будинків. Адміністрація університету Массачусетсу, в якому навчався Царнаєв, прийняла рішення евакуювати один з кампусів навчального закладу: студентам, викладачам і співробітникам вузу було наказано покинути територію.

У ході перебігу розслідування теракту в Бостоні і переслідування підозрюваних поліція виявила в попередніх місцях перебування Царнаєва сім саморобних вибухових пристроїв, передав телеканал NBC. Раніше ЗМІ повідомляли, що у Царнаєва при собі могли бути кілька одиниць автоматичної зброї і вибухові пристрої, у тому числі "пояс смертника".

Новина про затримання "підозрюваного номер 2" була зустрінута натовпом на вулиці Уотертаун оплесками і радістю: спійманий учасник теракту в Бостоні, який 15 квітня забрав життя щонайменше трьох осіб і покалічив понад 180. Як відзначають американські ЗМІ, це був найстрашніший в США теракт після знищення 11 вересня 2001 веж-близнюків Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку за допомогою двох викрадених пасажирських авіалайнерів.

Як повідомляє Російська служба BBC, Джохар Царнаєв після арешту був поміщений в лікарню в Массачусетсі з вогнепальними пораненнями ноги і шиї. Його стан оцінюється як важкий, він втратив багато крові.

Зараз ви читаєте новину «Поліція підстрелила одного з підозрюваних у бостонських терактах: люди святкували на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути