Ексклюзиви
неділя, 06 травня 2007 13:19

Підробна героїня іракської війни викрила Пентагон (ФОТО)

 
Історія з рядовою Джесікою Лінч, захопленою в полон в перші дні війни в Іраку виявилася фальшивкою, створеною Пентагоном виключно для пропагандистських цілей. Національний символ патріотизму, яка отримала мільйон доларів за свої мемуари і стала героїнею документального серіалу про власне звільнення, публічно звинуватила адміністрацію Буша у брехні.

Історія про героїзм 19-річної дівчини, рядової армії США, чия автоколона в березні 2003 року потрапила в іракську засідку, облетіла весь світ. За офіційною версією, Лінч була важко поранена, і, за твердженням військових, після лютого опору викрадена іракцями. Для порятунку полоненої американські війська провели спецоперацію, знявши штурм іракської лікарні на відео і розтиражувавши кадри героїчного порятунку по всіх телеканалах. Як стверджували аналітики, історія з Лінч дозволила США з перших днів отримати ідеологічну перемогу, примусила рядових американців пишатися своєю нацією й армією і вірити в неминучу перемогу. Виробники сувенірної продукції швидко поставили образ нової героїні на потік, пропонуючи всім патріотам купувати її портрети або магніти на холодильник з написами "Америка любить Джесіку Лінч".

Історія з Джесікою Лінч вражаюче нагадує сюжет фільму "Хвіст махає собакою", в якому розповідається про інсценовану війну з Албанією і "національного героя" Вільяма Башмана, вигаданого голлівудським продюсером.

Проте, як виявилося, операція з порятунку американки була нічим іншим, як інсценуванням. Через чотири роки після того, що трапилося, національна героїня прочинила завісу таємниці свого порятунку, заявивши, що Пентагон штучно перетворив її на зірку-мученицю, і вся героїчна історія була брехливою із самого початку. Під час штурму лікарні в околицях не було іракських бойовиків, а американці стріляли холостими патронами і брали в полон лише медперсонал. При цьому за два дні до штурму лікарі намагалися вивести Лінч до місця розташування американських військ, проте машина була зустрінута вогнем (за матеріалами газети Взгляд).

Зараз ви читаєте новину «Підробна героїня іракської війни викрила Пентагон (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути