вівторок, 06 червня 2023 17:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Підрив Каховської ГЕС: вода з водосховища може принести людям російські міни

Підрив Каховської ГЕС: вода з водосховища може принести людям російські міни
Вранці 6 червня в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС. Фото: Maxar

Внаслідок підриву Каховської ГЕС і витоку води з водосховища російські міни може принести потоками води до підтоплених населених пунктів.

Про це попередила державна спеціальна служба транспорту Міністерства оборони України. Служба вивчає ситуацію, що склалася в результаті техногенної катастрофи вчиненої Росією внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, і рівень виконання завдань підрозділами із ліквідації її наслідків.

Ситуація може бути ускладнена тим, що ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрив Каховської ГЕС – як евакуюватися і куди звертатися: контакти, програми, допомога

"Попереджаємо місцеве населення, яке опинилось у зоні підтоплення, про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Зазначимо, що своїми діями Росія вчинила військовий злочин, адже дамби – це об'єкти, які захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією", – ідеться у повідомленні.

Керівниця об'єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що найбільше внаслідок підриву потерпає лівий берег Херсонщини.

"Саме на лівий берег розливається вода в основній своїй масі. І дійсно, мінно-вибухові загородження, які ворог наставив на лівому березі, підірвані водою і відбуваються самовільні підриви цих мін і вони потужно дрейфують всією товщею води Дніпра. Ми не можемо розрахувати, скільки мін було закладено ворогом. Їх може бути дуже багато", – сказала вона.

Вночі 6 червня у соцмережах з'явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано внаслідок нібито обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано. Проте Україна ще минулого року повідомляла про мінування окупантами ГЕС і небезпеку підриву.

На станції повністю зруйнована машинна зала і ГЕС відновленню не підлягає. Через підрив дамби до 80 населених пунктів опинилися під загрозою підтоплення.

Зараз ви читаєте новину «Підрив Каховської ГЕС: вода з водосховища може принести людям російські міни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути