середа, 07 червня 2023 08:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Підрив дамби Каховської ГЕС: аналітики ISW розкритикували заяви РФ

Підрив дамби Каховської ГЕС: аналітики ISW розкритикували заяви РФ
Росія вночі 6 червня підірвала дамбу Каховської ГЕС. Фото: t.me/energoatom_ua

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) поки не готові робити остаточні висновки про відповідальних за підрив дамби Каховської ГЕС.

Однак, докази, аргументація та риторика вказує на те, що саме росіяни навмисно пошкодили дамбу. Про це йдеться у повідомленні (ISW).

Аналітики нагадують, що речник Білого дому Джон Кірбі зазначив, що США поки не можуть остаточно сказати, що спричинило руйнування греблі. Але оцінюють повідомлення про те, що "вибух був спричинений Росією".

Окрім того, телеканал NBC повідомив, що США мають розвідувальні дані, які вказують на відповідальність Росії за руйнування греблі. Нині працюють над розсекреченням відповідної інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики пояснили, навіщо росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС

Європейські посадовці також зробили заяви про те, що вони вважають Росію причетною до руйнування ГЕС.

"Заяви американських та європейських посадовців загалом узгоджуються з прогнозом ISW від жовтня 2022 року про те, що росіяни мають більший і чіткіший інтерес у затопленні лівого берега Дніпра, незважаючи на шкоду для власних підготовлених оборонних позицій", ‒ йдеться у повідомленні.

Ще 21 жовтня 2022 року ISW попередньо оцінював, що Україна не зацікавлена у підриві дамби, та вказав, що 80 населених пунктів опиняться під загрозою затоплення.

За словами аналітиків, російська версія того, навіщо українці могли підірвати греблю, не витримує жодної критики. Зокрема, в ISW відкидають версію, озвучену спікером Кремля Дмитром Пєсковим. Він стверджував, що українці підірвали греблю, тому що ЗСУ "не досягають своїх цілей" в контрнаступі, що почався.

"Це пояснення малоймовірне, оскільки українські сили ще не проводили широкомасштабних наступальних операцій", – заявили в ISW.

А міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що українські сили нібито влаштували потоп, щоб безпечно зняти свої війська з правого берега Дніпра і перекинути їх на схід, не побоюючись, що росіяни скористаються цим для нової спроби захопити Херсон.

"Це пояснення також неправдоподібне, оскільки обмежені російські сили на східному березі річки не становлять суттєвої загрози для західного берега, для захисту від якої потрібні були б великі українські сили", – зазначають в ISW.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Почалося стрімке затоплення прибережних населених пунктів та частини Херсона. В області оголошено термінову евакуацію.

Головне управлінні розвідки Міністерства оборони має докази використання російськими окупантами вибухівки для підриву Каховської гідроелектростанції.

Зараз ви читаєте новину «Підрив дамби Каховської ГЕС: аналітики ISW розкритикували заяви РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути