четвер, 23 лютого 2012 15:41

"Підніми свою морду, покажи всім" - Ляшко засвітився на суді зооманьяка
8

Фото: Фото Тараса Подоляна

22 лютого у Святошинському районному суді Києві відбулося друге засідання у справі Олексія Ведули, який вбив сотні собак і викладав відео знущань над тваринами в інтернет.

О 14 годині біля приміщення суду зібралися близько двохсот зоозахисників і небайдужих громадян. Люди тримали в руках плакати з фотографіями замучених тварин „За що ми помирали у страшних муках" та написами „Якщо садистів-убивць не зупинити – наступною проллється й людська кров", „Ведулі максимальне покарання – 5 років".

Дівчина з великим фото собаки з виколотими очима і написом: "Вандочка, извини, что не успели тебя спасти", розповідає, що собака потрапила в сильця для зайців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники тварин вимагають ув'язнити садиста, який виколював псам очі

На акцію прийшли письменники Ірена Карпа, Олександр Ірванець, співак Андреас.

"Перша реакція, звісно, вимагати максимального покарання, але що це змінить? - каже Ірена Карпа. - Ми годуватимемо його на нарах із наших податків, і будуть всі шанси, що з рук каральної системи воно вийде ще більшим покидьком. Я вважаю, що психіатрична експертиза із примусовими роботами у ветеринарній лікарні це краще, аніж тюремний строк. Нехай допомагає рятувати тварин та прибирає екскременти чи сміття у парках".

О 14.30 розпочинається засідання суду. На вимогу адвоката і підсудних Ведули і його спільника Романа Полібіна суддя Людмила Косик забороняє фото- і відеозйомку в залі.

Потрапити в зал вдалося кільком десяткам зоозахисників і журналістам без камер. Ведула і Полібін на лаві підсудних заховали голови в капюшони і сперлися ліктями на стіл. Депутат Олег Ляшко, який сидить у першому ряду, вимагає у судді зробити засідання відкритим, схоплюється з місця, розчиняє двері і кличе пресу заходити. Його зупиняють у дверях міліціонери.

Суддя оголошує перерву і виходить у дорадчу кімнату. Ляшко підійшов до підсудного Ведули і хапає за комір куртки.

"Підніми свою морду, покажи всім. Ти ж всім показував, як мучив тварин", - гукає народний депутат.

Адвокат Сергій Остапенко просить облишити його підопічних. Ведулу оточує міліція.

"Ідеться лише про 9 собак. А не про сотні, як говорять тут", - розповідає пресі. За 20 хвилин суддя повертається і розпочинає засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Севастопольський бізнесмен-живодер за 2 місяці замучив до 1000 собак

На допиті прокурора, який триває 20 хвилин, Ведулу викликають за трибуну. Він у чорній в'язаній шапці та шкіряній куртці. Говорить дуже тихо. В деталях розповідає, як 14 вересня о 23 годині знайшов двох цуценят. Зав'язав їх у пакет, повернувся з Романом Полібіним, якого попросив знімати відео, витягнув одне цуценя, завдав йому 10 ударів по голові, бив ногами. Після чого поклав тварину на залізничні колії і дочекався поїзда. Другому випік цигаркою очі, так само бив і теж поклав на колії під поїзд. За три днів знайшов 7 безпритульних цуценят і приніс їх додому. Втопив у власній ванні. Відео знімав сам, а матеріали розмістив в інтернеті.

У залі починають плакати, кілька жінок виходять. Прокурор повідомляє, що в комп'ютері садиста технічна експертиза відновила ще до 80 файлів жорстокого відео, тобто, дев'ятьма собаками справа не обмежилась.

Ведула визнав себе виннім у вбивстві 9 собак, однак пояснити мотивацію суду не став. На запитання судді "Які були ваші відчуття?" і "Чому ви це зробили?" відповідає :" Я не можу цього пояснити".

Розповів, що вбиваючи тварин, буцім намагався привернути увагу комунальних служб до великої кількості безпритульних собак у місті. Суд призначив провести стаціонарну психіатричну експертизу садиста, хоча адвокат клопотався про амбулаторну експертизу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покупців хутра називали вбивцями

За результатами експертизи суд вирішуватиме чи проводити подальший допит свідків у цій справі.

Висвітлювати суд над живодером приїхав з Італії 45-річний фоторепортер і делегат Міжнародної організації захисту тварин Італії OIPA Андреа Чістерніно.

"Цей суд має бути показовий. Має бути справедливе покарання для такої людини. В Європі навіть за вбивство однієї тварини людину ізолюють від суспільства", - розповів італієць.

Зараз ви читаєте новину «"Підніми свою морду, покажи всім" - Ляшко засвітився на суді зооманьяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути