субота, 29 січня 2011 19:34

Переможець виборів у Донецькому університеті відмовився від ректорства

Переможець виборів у Донецькому університеті відмовився від ректорства

Професор Юрій Лисенко, якого колектив Донецького національного університету обрав на посаду ректора 10 грудня, відмовився від участі в боротьбі. Нагадаємо, що результат виборів оскаржений у суді і станом на сьогодні обов'язки ректора виконує кандидат міністерства Петро Єгоров, який програв конкурс.

"Так, я подав заяву до Міносвіти, яким зняв свою кандидатуру для затвердження на посаду ректора, - сказав Gazeta.ua Юрій Лисенко. - Моє здоров'я дуже погіршилося після того, як я переміг на виборах. До того ж цей суд може йти дуже довго, і я сумніваюся, що він завершиться на нашу користь, а здоров'я немає".

Переможець виборів також повідомив, що його дружина Тетяна Лев звільнилася з університету "за власним бажанням".

Відповідаючи на питання про те, до яких результатів прийшло розслідування обставин нападу на Тетяну Лев (колишнього головного бухгалтера ВНЗ) Лисенко сказав: "Це розслідування теж дуже стомлює, і я допускаю, що ми відмовимося від пошуку винних у цьому нападі".

Як писала Gazeta.ua, 15 грудня міліція провела обшук у квартирі новообраного ректора, в той час, поки він перебував у Києві, де збирався зустрітися з міністром Дмитром Табачником. 17 грудня прокуратура Донецької області повідомила про порушення кримінальної справи щодо посадових осіб ВНЗ, серед яких дружина Лисенка - Тетяна Лев. А 17 грудня двоє невідомих побили Тетяну Лев біля під'їзду її будинку.

Сьогодні Тетяна Лев не відповідає на телефонні дзвінки, а її чоловік виглядає вкрай пригніченим, вважаючи за краще не відповідати на багато питань.

"Прокуратура пред'явила звинувачення Тетяні Лев і колишньому заст. ректора з господарської частини Віктору Бондаренку, - повідомила Gazeta.ua Марія Олійник, донецька правозахисниця. - З Лев взяли підписку про невиїзд, наклали арешт на все майно і направили лист в.о. ректора Єгорову з пропозицією відсторонити її і Бондаренка з посад. Думаю, Лисенко пішов на вимоги міністерства, відмовившись від боротьби".

Марія Олійник впевнена, що рішення Лисенко пов'язано з тим пресингом, якого продовжує зазнавати його сім'я.

"Всі спостерігали це цькування - обшуки до ночі, вибивання вікон кабінету Лев, а до цього - її принизливе переведення на найнижчу посаду і звільнення, причому двічі, - коментує Марія Олійник. - І врешті-решт - загроза в'язниці ... Бачачи, що створили над людьми, навряд чи після цього хтось наважиться виставити свою кандидатуру і йти проти людини, яка беззастережно влаштовує міністерство - Петра Єгорова. Ніхто розсудливий не піде тепер проти влади, розуміючи, що влада не допустить, аби біля керма університету виявився не угодний".

У той же час міністерству освіти доведеться призначити новий конкурс. У якому знову можуть взяти участь і Петро Єгоров, і Олександр Користін (киянин, який оскаржив законність виборів в ДОННУ).

"Лисенко був єдиним законним кандидатом на ректорський пост, і, згідно із "Законом про вищу освіту", керувати університетом повинна людина, обрана конференцією трудового колективу, - говорить Олійник. - І хоча колектив деморалізований повністю, йому доведеться пережити нові вибори. Щоправда, невідомо коли вони будуть призначені, а тим часом можна продовжувати руйнувати національний університет".

Зараз ви читаєте новину «Переможець виборів у Донецькому університеті відмовився від ректорства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути