неділя, 22 червня 2014 12:34

Перемир'я на Донбасі треба використати для мобілізації армії — політолог

Перемир'я на Донбасі треба використати для мобілізації армії — політолог
Фото: wartime.org.ua

Президент України Петро Порошенко наказав силовикам припинити бойові дії на Донбасі до 27 червня та запропонував мирний план по врегулюванню ситуації. Політолог Олексанр Палій вважає, що ця ініціатива доречна напередодні підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua

Навіщо припиняти вогонь, коли залишилося небагато для перемоги над терористами?

- Ситуація на Донбасі залежить від багатьох факторів. Ми не знаємо, яка була підготовча робота по перемир'ю. Чи були, скажімо, окремі перемовини з керівниками угруповань, що діють на території Донбасу. Наскільки багато там людей, готових скласти зброю? Як перемир'я може стримати ескалацію напруженості? Якщо скласти весь баланс проблем, то у припиненні бойових дій є сенс. Перемир'я триватиме до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. А нам у цей момент дуже важлива дипломатична підтримка європейських країн. Аби Європа була готова до подальшого тиску на Росію та запровадженню нових санкцій, потрібно певне затишшя.

Але ж Росія продовжує надсилати бойовикам підкріплення і техніку.

- Звісно, потрібно надійно перекрити кордон, принаймні для техніки. Зараз РНБО та Міністерство оборони кажуть, що в основному це завдання виконано. Хоча ситуація складна, якісь шпарини на кордоні залишаються. Але принаймні по ходу руху колони найманців з Росії можуть бути обстріляні нашими військами. Тобто, кордон взятий під вогневий контроль. Наскільки надійно — це інше питання. Нині важливо, щоб перемир'я використали Україна і ті, хто хочуть скласти зброю та повернутися до нормального життя.

А якщо терористи нападатимуть на наші підрозділи, як діяти?

- Треба стріляти. Президент сказав, що у випадку нападів на силовиків вони мають право відбиватися і відкривати вогонь. Наші війська відмовилися від наступальних дій. Але якщо терористи нападатимуть, то їх можна знищувати і переслідувати. Головне, щоб цей час був використаний для продовження мобілізації армії, нарощування військ, посилення міжнародної підтримки України тощо.

На кого час грає більше: на Путіна, терористів чи Україну?

- Чим далі, тим Кремлю складніше розв'язати повномасштабну війну проти України. Ближче до зими Москва шантажуватиме газом. Але вторгнення вже практично неможливе. Хоча від Росії можна очікувати чого завгодно. Коли одна людина приймає усі рішення, вона може зашкодити власній країні заради свого рейтингу. Нам важливіше загасити полум'я протистояння на Донбасі і дати можливість людям повернутися до миру. Надходять повідомлення, що мешканці невеликих сіл і селищ розганяють сепаратистів і розбирають їхні блок-пости. Люди не хочуть воювати і прагнуть повернутися до нормального життя.

Прес-служба президента Росії заявила, що ініціатива Порошенка більше схожа на ультиматум ополченцям.

- Росія сама ніколи не вела перемовин з терористами чи чеченськими бойовиками. Кремлівські очільники заявляли, що розмова з ними не має смислу. А тепер вони примушують Україну говорити з тими, хто викрадає і мучить людей, розпорює животи, хто прийшов на нашу землю убивати і грабувати наших людей. Навіть мер Донецька заявив, що треба говорити не з Донецькою народною республікою, а з людьми Донбасу. А мер Маріуполя вважає ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Нам важлива думка легітимних керівників найбільших міст Сходу, а не якихось приморожених бандитських ватажків, які на сумнівних сходках самі себе проголошують "народними мерами".

Добровольці з батальйонів "Азов" і "Дніпро" розкритикували ініціативу Петра Порошенка. Вони вважають, що є можливість дотиснути бойовиків.

- Вони бачать, що наші війська добре потіснили терористів на півдні й півночі Донбасу. Місцеве населення це сприйняло нормально. Тому силовикам здається, що треба розвивати успіх. З військової точки зору вони мають рацію. Але в даній ситуації діють багато чинників: політичні, дипломатичні, психологічні тощо. Не завжди все визначає військова логіка. Хоча розвивати успіх значно легше, ніж переламувати ситуацію. Але поганий мир краще будь-якої війни. Адже це можливість зберегти життя і силовикам, і мирним людям.

 

Зараз ви читаєте новину «Перемир'я на Донбасі треба використати для мобілізації армії — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути