пʼятниця, 12 серпня 2022 15:35

Спецтема: Війна Росії проти України

ООН має негайно поїхати в Оленівку – заява Генштабу, СБУ і Міноборони

ООН має негайно поїхати в Оленівку – заява Генштабу, СБУ і Міноборони
Україна звернулася до ООН. Фото: East News

Україна закликає увесь цивілізований світ не допустити анонсованого російськими катами судилища над українськими захисниками і захисницями в Маріуполі.

До місць, де утримують українських військовополонених, передусім у селище Оленівка Донецької області, мають негайно відправити своїх представників Організація Об'єднаних Націй і Міжнародний комітет Червоного Хреста. Спільну заяву у п'ятницю, 12 серпня, опублікували СБУ, Міністерство оборони, Генеральний штаб Збройних сил України і низка відомств.

Операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти життя нашим Героям, повідомляють.

Альтернативи на кшталт екстракшн не було, стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на Азовсталі насамперед тяжкопоранених. Адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися.

Саме тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні: 144 особи, з яких 95 – захисників Маріуполя, вже повернули.

Більшість із них мали тяжкі поранення. Станом на зараз вони отримали необхідну медичну допомогу і реабілітацію.

"Усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує працювати 24/7 для визволення українських Захисників та Захисниць із полону, розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.
Водночас ми підтримуємо зв'язок із родинами полонених військовослужбовців та виконуємо зобов'язання щодо їхнього соціального захисту", – сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судилище над "азовцями": філармонію в Маріуполі перетворюють на тюрму – відео

Тим часом країна-агресорка Російська Федерація не дотримується зобов'язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни.

З огляду на це питання обміну полоненими є складним.

"Зі свого боку Україна постійно посилює публічну комунікацію з нашими партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог із українськими військовими, які перебувають у полоні", – йдеться в заяві.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін. Окупанти не надали доступу представникам Міжнародного комітету Червоного хреста до Оленівки.

Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ.

Зараз ви читаєте новину «ООН має негайно поїхати в Оленівку – заява Генштабу, СБУ і Міноборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути