вівторок, 06 червня 2023 22:42

Спецтема: Війна Росії проти України

"Окупанти усвідомили, що з Криму їм доведеться піти. Тому підірвали ГЕС" - Зеленський звернувся до українців

"Окупанти усвідомили, що з Криму їм доведеться піти. Тому підірвали ГЕС" - Зеленський звернувся до українців
Свідоме знищення російськими окупантами дамби та інших споруд ГЕС є екологічною бомбою масового ураження, заявив президент України Володимир Зеленський. Фото: скріншот з відео

Той факт, що Росія свідомо знищила Каховське водосховище, яке критично важливе, зокрема, для забезпечення водою Криму, свідчить про те, що російські окупанти вже усвідомили, що і з Криму їм доведеться втекти.

Водночас створена російськими терористами катастрофа на ГЕС не зупинить Україну й українців. Про це у зверненні наприкінці 468-го дня війни повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Ми все одно звільнимо всю нашу землю. І кожен російський теракт збільшує тільки суму репарацій, які Росія виплатить за скоєні злочини, а не шанси окупантів залишитися на нашій землі", – зазначив президент.

Зеленський наголосив, що таке свідоме знищення російськими окупантами дамби та інших споруд ГЕС є екологічною бомбою масового ураження.

Тому заради власної безпеки світові варто показати зараз, що Росії не зійде з рук такий терор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До кінця тижня Каховське водосховище перестане існувати

"І я вдячний усім лідерам і державам, усім народам і міжнародним організаціям, які підтримали Україну й готові допомогти нашим людям, нашим деокупаційним крокам. Генеральний прокурор уже звернувся до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, щоб залучити міжнародне правосуддя до розслідування підриву дамби", – сказав Зеленський.

Президент також повідомив, що говорив сьогодні з директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, зокрема про те, що сталося із Каховським водосховищем, загальну ситуацію із Запорізькою атомною станцією.

"Закликав директора МАГАТЕ прямо й недвозначно засудити сьогоднішній російський теракт і до максимуму збільшити наші зусилля, щоб звільнити ЗАЕС. Домовилися про його візит в Україну", – повідомив президент.

Зеленський наголосив, що лише повне звільнення української землі від російських окупантів гарантуватиме, що таких терактів більше не буде.

"Росія використовує все що завгодно для терору – будь-які обʼєкти. Держава-терорист повинна програти", – підкреслив президент України.

Вночі 6 червня у соцмережах з'явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в оперативному командуванні "Південь" Сил оборони заявили про підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано внаслідок нібито обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано. Проте Україна ще минулого року повідомляла про мінування окупантами ГЕС і небезпеку підриву.

На станції повністю зруйнована машинна зала і ГЕС відновленню не підлягає.

Зараз ви читаєте новину «"Окупанти усвідомили, що з Криму їм доведеться піти. Тому підірвали ГЕС" - Зеленський звернувся до українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути