неділя, 28 серпня 2022 16:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Огидні дії Росії – понад 50 країн світу підписали заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС

Огидні дії Росії – понад 50 країн світу підписали заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС
Держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї підписали спільну заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Фото: telegraf.in.ua

Загарбницька війна Росії проти України залишається основною проблемою для кожної держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Про це йдеться у спільній заяві, яку підписали понад 50 країн, що входять до Договору. Вони підтвердили "непохитну підтримку законній і суверенній українській владі, а також незалежності і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах". Текст заяви розміщено на сайті Постійного представництва України при ООН.

Країни світу рішуче засудили триваючу неспровоковану та невиправдану агресивну війну РФ проти України. Підтвердили відданість Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

"Ми висловлюємо жаль з приводу небезпечної ядерної риторики, дій та провокаційних заяв РФ щодо підвищення рівня ядерної тривоги. Вони суперечать нещодавній Спільній заяві лідерів P5 щодо запобігання ядерній війні та уникнення гонки озброєнь", – йдеться у заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поставила під загрозу весь континент – Кулеба

Країни – учасниці ДНЯЗ занепокоєні тим, що Росія, держава, яка володіє ядерною зброєю, "підриває міжнародний мир, безпеку та стабільність". Стверджують, що Росія цілковито ігнорує свої міжнародні зобов'язання, в тому числі взяті на себе за Будапештським меморандумом 1994 року.

"Ми засуджуємо огидні дії РФ, які призвели до позбавлення України контролю над українськими ядерними об'єктами. Ми, як і раніше, глибоко занепокоєні серйозною загрозою, яку захоплення українських ядерних об'єктів та інші дії російських збройних сил створюють для безпеки цих об'єктів. Значно підвищують ризик ядерної аварії чи інциденту та створюють загрозу для населення України, сусідніх держав і міжнародної спільноти", – йдеться у заяві.

У своїй заяві держави – учасниці ДНЯЗ засудили втручання представників РФ в роботу Запорізької АЕС та спроби взяти її під контроль. Вимагають, щоб Росія негайно вивела свої війська з України та повернула повний контроль над ЗАЕС українській владі.

"Ми наголошуємо на важливості сприяння місії експертів МАГАТЕ на ЗАЕС для вирішення питань ядерної безпеки та гарантій у спосіб, який поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою", – значиться у зверненні.

Понад 50 держав також засудили Білорусь за її співучасть у російській агресії проти України.

Кабінет міністрів України припинив співпрацю з Росією в галузі атомної енергетики.

25 серпня Запорізьку АЕС, яка є найбільшою у Європі, уперше в історії повністю від'єднали від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі, що зайнялася через російські обстріли.

Місія МАГАТЕ збирається на ЗАЕС і може перебувати на станції увесь час.

Зараз ви читаєте новину «Огидні дії Росії – понад 50 країн світу підписали заяву щодо ситуації на Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути