пʼятниця, 13 січня 2012 14:42

Офіс харківської "Просвіти" взяли штурмом, а її секретаря - в "заручники"
12

У харківського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка намагаються відібрати приміщення.

Про це Gazeta.ua повідомила секретар харківської "Просвіти" Оксана Животкова.

Зокрема, вона розповіла, що проти неї розпочався "терор" з боку правоохоронних органів, який пов'язаний із документами на приміщення ХОО ВУТ "Просвіта".

В офіційній заяві харківської "Просвіти" повідомляється, що 29 грудня на її офіс було вчинено збройний напад.

"Група приблизно у 15 осіб, озброєна спецзасобами, пістолетами Флобера, димовими шашками, зламавши ґрати на вікні, увірвалася у кімнату, де зберігалася документація. Поки частина нападників, застосовуючи вогнепальну зброю, палки з колючим дротом та кувалду, проривалися далі у приміщення, їх спільники цілеспрямовано палили на подвір'ї організаційну документацію, книжки про голодомор, історію УПА, твори Кобзаря", - зазначили просвітяни.

Нападників, яких активісти заблокували в одній з кімнат, міліція затримала, відвезла до райвідділу, але відпустила за декілька годин.

"В результаті нападу було викрадено комп'ютери та відеокамери, зникли флеш-картки, пошкоджено різографи. Просвітянин, який став на заваді злочинцям, зараз знаходиться у лікарні невідкладної допомоги зі струсом мозку та тілесними ушкодженнями", - уточнили у "Просвіті".

За словами громадських діячів, також було спалено документи ХОО ВУТ "Просвіта", ХОГО "Слобідський крайовий козацький кіш" та деякі матеріали газети "Журавлик".

"Можливо, злочинці намагалися знищити документи на приміщення в центрі міста, яке є доволі ласим шматком. А може, комусь не подобається, що харківська "Просвіта" почала активну діяльність?" - поцікавились просвітяни.

Слід відзначити, що дехто з них є також членами інших українських партій та організацій, в тому числі "Патріоту України", офіс якого неодноразово обшукувався міліцією і міститься в одній будівлі із "Просвітою".

Крім того, учора секретаря "Просвіти" Животкову викликали до вишу, в якому вона є аспірантом.

"Поки я була наодинці у кабінеті зі своїм керівником, той мені з жахом повідомив, що мене звинувачують в "соучастии в покушении на убийство". За декілька хвилин повернувся проректор з трьома чоловіками. Співробітники "органів" посвідчення не пред'являли, поводились доволі брутально, взяли мене "у кільце", робили вигляд, начебто я намагаюсь втекти", - відзначила Животкова.

За словами аспірантки, її в грубій формі звинуватили привселюдно у тяжких злочинах, починаючи від підробки підпису та "подлоге документов", закінчуючи діяльністю в терористичній групі та  "причасности к покушению на убийство групой из трех лиц, каждому из которых светит по 10 лет".

"Потім вони пред'явили мені виклик на допит, наказали його підписати, а якщо я відмовлюсь – пригрозили примусовим приводом в "наручниках"... Коли мене вивели з кабінету, я спитала, чи маю право подзвонити адвокату? Відповідь: "Не советую, чем больше позвоните – тем хуже Вам будет", - розповіла Животкова.

За словами жінки, її посадили в машину Subaru ХА 8434 КХ і у супроводі двох осіб повезли до міського відділення міліції.

"Всю дорогу я піддавалася психологічному тиску: мені розказували, скільки злочинів я скоїла, з якими злочинцями зв'язалась, що у слідчого є все "чтоб закрыть тебя надолго, если не будешь  себя правильно вести" і вже всі мої знайомі дали проти мене "показания". Я сказала, що не скоїла жодної протиправної дії, і як законослухняний громадянин, готова за першою вимогою з'явитися до міліції", - додала Животкова.

Вона також розповіла, що слідчий Легецький, який зараз веде справу щодо стрілянини у членів "Патріоту України" 23 серпня 2011 року, "усно вимагає всі оригінали документів "Просвіти", включно з реєстраційними, на приміщення, наказами, протоколами, даними про членство, фінансові звіти тощо.

Наразі у приміщенні товариства нікого немає, воно порожнє, накопичуються борги за ЖКП. "Є неофіційна інформація, що нібито туди хтось навідується. Влада на наші прохання не звертає уваги", - резюмувала Животкова.

Зараз ви читаєте новину «Офіс харківської "Просвіти" взяли штурмом, а її секретаря - в "заручники"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути