Ексклюзиви
середа, 18 січня 2023 15:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Обладнання деградує ‒ до чого окупанти довели Запорізьку АЕС

Обладнання деградує ‒ до чого окупанти довели Запорізьку АЕС
Російські загарбники мінують територію Енергодара та Запорізької АЕС. Фото: gettyimages.com

Україні знадобиться щонайменше два місяці, щоб відновити роботу Запорізької АЕС після її звільнення від російських загарбників.

Українським спецпризначенцям знадобиться час для знешкодження всіх вибухових пристроїв на території АЕС та в місті Енергодарі. Про це повідомляє Енергоатом.

Російські терористи цілеспрямовано перетворюють найбільшу в Європі АЕС на військову базу. Окупанти мінують все навколо через страх перед ЗСУ.

"Цей час також необхідний для проведення спеціалістами Енергоатому перевірки стану обладнання і споруд атомної станції та прилеглої території. Нині рашисти не здатні запустити в роботу бодай один енергоблок ЗАЕС. Оскільки лінії електропередачі пошкоджені, крім однієї, через яку станція отримує з України живлення на власні потреби", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миротворці на ЗАЕС: в Енергоатомі зробили заяву

Росіянам також бракує персоналу, оскільки українські патріоти здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами. А компетенції російських фахівців не вистачає для організації повноцінної роботи ЗАЕС.

В Енергоатомі також наголошують, що через простій станції та зупинку всіх її енергоблоків відбувається деградація систем і обладнання.

"Не дотримується необхідний температурний режим їх роботи, а блоки перебувають у холодному неробочому стані. Станція не виробляє електроенергію, а тільки споживає її з української енергосистеми (близько 100 МВт на власні потреби). У разі пошкодження останньої лінії, яка з'єднує ЗАЕС із вітчизняною енергосистемою, станція перейде в режим блекауту і включаться дизель-генератори. У такому аварійному режимі ЗАЕС після ворожих обстрілів працювала вже п'ять разів. На щастя, жодного разу не сталося відключення ще й дизель-генераторів, що несе ризик ядерної чи радіаційної аварії", ‒ розповідають в Енергоатомі.

Фахівці наголошують, що поновлення безпеки Запорізької АЕС і повернення її до нормального стану можливе тільки після повного звільнення самої станції та прилеглої території від російських загарбників.

Окупанти позбавили перепусток майже 1,5 тис. працівників Запорізької АЕС. Тепер їх не пускають на підприємство. Раніше всі ці українські фахівці відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з Росатомом.

Окупанти, які захопили Запорізьку атомну електростанцію, завозять туди росіян з Росатому. Від початку захоплення станції окупанти хотіли змусити працівників станції "укладати договори" з Росатомом. Однак українці від цього відмовляються і більшість працівників, попри тиск і погрози, не зрадили Україні. Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Зараз ви читаєте новину «Обладнання деградує ‒ до чого окупанти довели Запорізьку АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути