вівторок, 09 травня 2023 13:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Обидві сторони переконані у перемозі": Гутерріш висловився про досягнення миру в Україні

"Обидві сторони переконані у перемозі": Гутерріш висловився про досягнення миру в Україні
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш оцінив ймовірність досягнення миру в Україні. Фото: ipress.ua

Нині не видно ймовірності досягнення всеосяжного припинення вогню у війні Росії проти України.

Обидві сторони переконані, що можуть перемогти. Тому мирні переговори зараз неможливі. Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, повідомляє Reuters.

За його словами, ООН зосередилася на переговорах з Росією і Україною для вирішення конкретних проблем. Зокрема, продовження Чорноморської зернової ініціативи, термін дії якої закінчується 18 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генсек ООН поговорив з Лавровим про агресію РФ

"На жаль, я вважаю, що на нинішньому етапі мирні переговори неможливі. Обидві сторони переконані, що вони можуть перемогти", ‒ заявив Гутерріш.

При цьому він висловив упевненість, що миру вдасться досягти у майбутньому. При цьому Генсек ООН високо оцінив позицію Китаю щодо неприйнятності ядерної ескалації. Назвав заяви Пекіна "дуже важливими, щоб уникнути спокуси, яка була б нестерпним абсурдом".

Видання нагадує, що президент РФ Володимир Путін неодноразово погрожував, що Москва готова використати ядерний арсенал, якщо буде потрібно, для "захисту своєї територіальної цілісності".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш продовжить зустрічатись та спілкуватись з президентом РФ Володимиром Путіним, незважаючи на ордер на арешт диктатора. В Організації наголосили, що Гаазький трибунал є незалежною структурою від ООН.

Адміністрація Джо Байдена, схоже, зважує, чи варто співпрацювати з Китаєм для пошуку врегулювання війни в Україні. Передумовою для будь-яких таких дипломатичних зусиль будуть українські перемоги на полі бою, які можуть поставити Київ у сильнішу позицію на переговорах, пише американський журналіст і письменник Девід Ігнатіус.

Зараз ви читаєте новину «"Обидві сторони переконані у перемозі": Гутерріш висловився про досягнення миру в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути