Ексклюзиви
пʼятниця, 25 квітня 2014 20:26

Спецтема: Війна на Донбасі

"Ніякого розстрілу 20 квітня не було" - друзі вбитого Юрія Поправки

Друзі убитого в Слов'янську киянина Юрія Поправка розповіли кореспондентові Gazeta.ua про обставини, які супроводили загибелі 19-річного хлопця.

Його виловили з річки Сіверський Донецьк разом з депутатом Горлівської міськради Володимиром Рибаком, на тілі були сліди тортур. За словами мами Юрія, вона впізнала зниклого сина по фото, але забрати та поховати доки немає можливості. Сепаратисти не дозволяють рідним забрати тіло вбитого хлопця.

За інформацією анонімного джерела, п'ять молодих патріотів відправилися в Слов'янськ "на розвідку". 16 квітня між ними і самообороною "Донецької республіки" стався бій. В результаті двоє патріотів опинилися в полоні. Їх катують, вони морально зломлені. Один з хлопців - 21-річний вінничанин Віталій, який давав інтерв'ю російським ЗМІ. Другий - житель міста Стрий Львівській області Юрій. Цю ситуацію, як стверджує джерело, Росія використала для створення провокації про нібито напад на "мирних протестувальників" бойовиків "Правового сектора" в ніч перед Пасхою. Хлопці заперечують зв'язок з "Правим сектором".

Далі Gazeta.ua приводить версію анонімного джерела. Всі імена та прізвища в тексті, окрім імені загиблого, змінені.

"Ми приїхали від Харкова через пост в Ізюмі. Перед кордоном Донецької області ми звернули до с. Довгеньке, Ізюмський р-н. Від того селища далі йшли пішки до Слав'янська (це приблизно 30км). Був вечір 16.04.2014р. Пройшли трохи більше половини, в с. Адамовка нас помітили та викликали місцеву самооборону. Ті виїхали на виклик за нами на таксі. На відео – розповідає сепаратист (про навчання наших бійців у Латвії, звісно, брехня).

Коли ми пасажирів відпустили, крім водія, поїхали до блокпосту. Не доїжджаючи – вийшли. Обішли 1-й пост. Пройшли ще 5-7 км перед в'їздом у Слав'янськ, наштовхнулись на 2-й блокпост. Це було близько 3-ї ночі.

 
 
Нас було п`ятеро. Я 2-х відправив подивитися покинуту будівлю, щоб заночувати.

Самі ми втрьох пішли в розвідку до поста (близько 03:20 17.04). Виявилося, що вони на нас уже чекали. Побачили нас на відстані 300 м. Я та Патріот (Юра Поправка, 19 років) були з саморобною гранатою та з рушницею (обрізом). На відстані 200-250 м до посту ми почули, як пересмикують затвор автоматичної зброї. Ми зупинились біля невеликого пагорба. Я визирнув з-за нього, побачив одного терориста, на відстані до 30 м. Пошепки сповістив Патріоту і Лису, що нас помітили і щоб ми були готові відступити до будівлі.

Через декілька секунд я визирнув вдруге, і дивом помітив, що там був ще й другий терорист, який перебіжкою пробіг із кущів. Пересувалися вони малими перебіжками. Вони від нас були на відстані до 10 м. Обидва з АК.

Юра підпалює ґніт гранати, кілька секунд тримає в руці й кидає їм під ноги. Нас граната не заділа, так як ми були за пагорбом. Після цього в наш бік почалися постріли, але здалеку (метрів 100-200). Стріляли вони одиночними, прицільно. По пострілам ми зрозуміли, що їх там щонайменше шестеро залишилось. Хлопці там явно підготовлені були. Спочатку вони пустили сигнальну ракету, щоб нас підсвітити. Відступали ми швидко і разом. Але після одного пагорба ми десь загубили Юру. Коли ми відбігли подалі і заховались, я зателефонував іншим 2-м, тим, які зайшли в будинок, і сказав що потрібно його покинути. Добігли до будинку, забрали тих двох і побігли далі. На руках у нас залишилось 2 обрізи (сенсу відстрілюватися не було проти АК) і декілька гранат. Сили нас підводили, до того ми пішки пройшли близько 30 км, а тут іще бігти потрібно. Рухались ми швидко, нас переслідували із пошуковими собаками. Але на щастя, собаки взяли наш перший слід, той, звідки ми прийшли.

Перечекали в безпечному місці (с. Макатиха). Я почав думати, як відправити бійців назад. Один із групи вирішив, що вибиратиметься сам. Ми його вмовляли лишитися, але безрезультатно. Він пішов. Я зателефонував знайомим, пояснив їм ситуацію, попросив знайти нам авто. Вони знайшли, але сказали, щоб ми виїжджали порожні. Тому ми сховали наші припаси.

Лис також захотів вибиратися своєю дорогою, не дочекавшись авто. На дорозі він зупиняв машину чи таксі, щоб вивезли його з селища. Його скоро взяли в полон. Того, котрий першим вирішив вибиратися сам – вистежили 17.04.2014, близько 15:00 і також взяли в полон. Невдовзі собаки відшукали місце, де ми переховувались, і наш схрон.

Ми вибрались вдвох, але не знали, як визволити наших бійців. Згодом була опублікована така інформація (Активіст "Правого сектору" підірвав себе разом з двома терористами).
 
Але Патріот (Юра) не підривав себе, він відступав. І я впевнений, що він був у полоні разом з іншими. Більше в новинах цього не було.
 
 
 
Сепаратисти підготувалися до 20-го квітня, й зробили велику провокацію для пропаганди. Я впевнений, що ніякого розстрілу 20.04.2014 не було, вони хотіли підставити "Правий сектор". У новинах казали, що захопили трьох із ПС (це, напевно, вони і були – Лис, Юра та третій). Ось відео, де ми бачимо, що це трапилося явно не 20-го".
Зараз ви читаєте новину «"Ніякого розстрілу 20 квітня не було" - друзі вбитого Юрія Поправки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути