Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2011 11:35

Нікопольський Ленін випромінює радіацію, що в 30 разів перевищує норму

Нікопольський Ленін випромінює радіацію, що в 30 разів перевищує норму

У центрі Нікополя Дніпропетровської області екологи знайшли радіоактивний пам'ятник Леніну. Рівень небезпечних альфа-частинок в деяких місцях перевищує норму в десятки разів

Виявляється, радіацію випромінює гранітна плита, на якій стоїть монумент: дозиметр показує близько тисячі мікрорентген на годину, це більш ніж в 30 разів перевищує норму.

Міські чиновники про випромінювання знають. Однак вважають, воно здоров'ю не зашкодить, якщо триматися від пам'ятника подалі.

Місцевих жителів про небезпеку ніхто не попередив. Поблизу монумента немає ніякої таблички із застереженням.

Екологи пояснюють - радіацію випромінює п'єдестал, на якому стоїть монумент. Він зроблений із граніту, в який природним шляхом міг потрапити уран.

За радянських часів, коли зводили монумент, рівень радіації не заміряли. Тепер, дізнавшись про небезпеку, місцеві комуністи пропонують вирішити проблему локально. Замінити плиту не так просто. Адже це - капітальний ремонт, який потребує чимало грошей та дозвільних документів, кажуть чиновники.

Пам'ятник вождю революції - не єдиний з підвищеним рівнем радіації на Дніпропетровщині. Екологи радять не підходити до таких монументів ближче, ніж на два метри.


Зараз ви читаєте новину «Нікопольський Ленін випромінює радіацію, що в 30 разів перевищує норму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути