Ексклюзиви
субота, 08 липня 2023 18:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ні в якому разі": дві країни виступили проти використання касетних боєприпасів Україною

"Ні в якому разі": дві країни виступили проти використання касетних боєприпасів Україною
Касетні (кластерні) боєприпаси призначені для знищення бронетехніки та піхоти на відкритому просторі. Фото: DoD US

Велика Британія та Іспанія виступили проти використання касетних боєприпасів Україною.

Зокрема, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що "не заохочує" використання касетних боєприпасів, які США погодилися відправити в Україну. Аналогічну думку висловили і в Міноборони Іспанії. Про це повідомляє Sky News.

За словами британського прем'єра, Сполучене Королівство входить до числа 123-х країн, які підписали Конвенцію, яка забороняє використання снарядів такого типу.

"Велика Британія підписала Конвенцію, яка забороняє виробництво або використання касетних боєприпасів і не заохочує їх використання", – сказав Сунак.

Водночас він підкреслив, що країна продовжуватиме підтримувати Україну у боротьбі з агресією РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США передають Україні касетні боєприпаси. ОФІЦІЙНО повний список

"Ми продовжуватимемо робити свій внесок у підтримку України проти незаконного та неспровокованого вторгнення Росії, але ми зробили це, надавши важкі бойові танки та зовсім нещодавно зброю великої дальності", – сказав він.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що касетні боєприпаси не можна надсилати для допомоги України "ні в якому разі".

"Ні" касетним боєприпасам і "так" законній обороні України, яка, як ми розуміємо, не повинна здійснюватися касетними снарядами", – заявила вона.

Касетні (кластерні) боєприпаси призначені для знищення бронетехніки та піхоти на відкритому просторі. Касетний снаряд розпадається на десятки дрібніших зарядів, які у разі неспрацьовування можуть залишатися на полі бою навіть роками.

Застосування касетних боєприпасів обмежено Конвенцією з касетних боєприпасів від 2008 року, але Україна, Китай, США, Індія, Пакистан, РФ, Ізраїль, Південна Корея та деякі інші країни її не підтримали.

США хочуть замінити DPICM альтернативними боєприпасами за програмою AWP від Lockheed Martin і Alliant Techsystems, які мають схожу або більшу ефективність, не залишаючи водночас боєприпасів, що не розірвалися.

США офіційно оголосили про виділення Україні нового пакету оборонної підтримки на $800 млн, до якого увійшли й касетні боєприпаси.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що касетні боєприпаси допоможуть завдати якомога більше втрат російським окупантам. А Україна має п'ять принципів щодо їхнього використання. Про це міністр написав у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «"Ні в якому разі": дві країни виступили проти використання касетних боєприпасів Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути