Ексклюзиви
середа, 11 грудня 2013 13:05

Невдалий штурм Київради: озброєних "беркутівців" поливали холодною водою та спалили колесо в автобусі
10

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Після того, як бійці внутрішніх військ покинули останню барикаду євромайдану на вулиці Михайлівській, близько 50 бійців спецпідрозділу "Беркут" заблокували центральний вхід до Київської міської адміністрації, де розташовується революційний штаб. О 8:30 три автобуси під'їхали впритул до дверей, та перекрили вхід та вихід з будівлі. З них висипались бійці та оточили автобуси, почали готуватись до штурму.

На той час, у приміщенні знаходилось до двох сотень мітингувальників. Вони поспіхом почали зводити барикади всередині та через вікно другого поверху закликали людей їм допомогти.

"Дивіться, ці тварюки зі зброєю, прийшли нас вбивати. Вони озброєні бойовими пістолетами," - кричить з вікна молодий хлопець.

За десять хвилин навколо автобусів збирається натовп з дох тисяч осіб. Попереду бійці самооборони євромайдану у помаранчевих будівельних касках. Обступають зі всіх сторін автобус та скандують: "Їдьте додому, їдьте додому" та "Банду геть". Оточені з кількох сторін міліціонери ховаються за щитами, притискаються до автобусів.

"Хто їм такий наказ дав — півтора каліки, збираються штурмувати будинок з сотнями людей. Хлопці, їдьте на базу пока цілі. Не слухайте начальників, вони ж кидають вас проти своїх,"- каже до шеренги Сергій Вдовиченко з Кіровограда.

Хтось кидає у міліціонерів димову шашку. Піднімається чорний дим, правоохоронці натягають протигази.

"Не кидайте. Не провокуйте, нащо ви це робите? Ми домовимось і вони відступлять,"- кричить у мегафон нардеп Андрій Шевченко.

Половина людей незадоволено гуде. Інші починають плескати у долоні. Двоє молодих хлопців, замотаних по самі очі у шарфи, кидають чотири петарди, хтось перевертає бочку, яка стоїть перед сходами.

Над автобусами, з вікна другого поверху, висувається чоловік у червоному комбінезоні. У руках тримає пожежний шланг. Починає обливати міліціонерів внизу холодною водою. Ті кілька хвилин стоять під холодним душем, потім тікають до автобусів.

"Правильно, тікайте. Як ви сьогодні нас вночі обливали, так і ми з вами будемо боротись," - задоволено гудять мітингувальники.

Тим часом біля автобусів сперечається командир загону з кількома депутатами "свободівцями". Ті вимагають щоб правоохоронці покинули територію. "Без наказу не поїду, тому буду консультуватись з начальством," - відрізає командир.

На автобуси видряпується дівчина у синій куртці, починає бігати по даху авто та махати руками. Її дії зустрічають оплесками.

Врешті, міліціонери погоджуються відступити. Навколо починають галасувати: "Коридор, коридор", щоб могли від'їхати автобуси, але люди і не спішать відкривати дорогу. Зрештою, коридор починають формувати хлопці з синьо-жовтими пов'язками "охорона". Безцеремонно розштовхують тих, хто не хоче випускати міліцію.

Двоє хлопців у масках обливають бензином колесо автобуса та підпалюють його. Щоб збити вогонь, водій одразу рушає назад по вільному коридору між людей. За ним виїжджають ще два.

"Слава українцям, наша маленька перемога, ура",- кричать зі всіх сторін.

Двері в мерію розблоковують. Біля входу літньому чоловіку волонтер-медик промиває очі. Ті у нього червоні, губи посиніли.

"Мені водій газу порснув в очі. Я хотів йому сказати, що він молодець, що не противиться наказу. Став на підніжку, заглянув у вікно і тільки-но відкрив рота, як балончиком пирснули в лице. Ось так подякував,"- витирає очі Василь Зиновійович.

У мерії повсюди барикади. Сходи залиті водою з милом, зверху завалені дерев'яними конструкціями з шаф та полиць. У дверях кілька металевих щитів. Більшість у середині чимось озброєна. В руках бейсбольні битки, куски ніжок від столів, арматура дошки.

"Ми дійсно думали, що будуть штурмувати. Завалили все, приготувались. Страшно було. Коли тільки приїхали ті "беркутята" - ми все таки в тісному приміщенні. Нам зверху було добре видно — у них була зброя — пістолети і рушниці, якби в нас почали стріляти, була б бойня", - каже очевидець Роман. Він спав у колонній залі КМДА, коли її заблокували.

О 11:30 вхід в середину відкрили повністю, але за півгодини знову закрили на санітарну годину.

Зараз ви читаєте новину «Невдалий штурм Київради: озброєних "беркутівців" поливали холодною водою та спалили колесо в автобусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

71

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути