Ексклюзиви
пʼятниця, 12 травня 2017 06:01

Не підтримав анексію Криму - у психлікарню: резонансна справа заступника голови Меджлісу
7

Ільмі Умеров
Фото: gazeta.ua
Ільмі Умеров в лікарні з гіпертонічним кризом
Акція на підтримку Ільмі Умерова
Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

У Криму затримали заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. 12 травня 2016-го слідчий ФСБ вручив Умерову підписку про невиїзд. Вдома почали проводити обшуки. Самого політика відвезли до Сімфереполя. 26 квітня окупаційна влада Криму заборонила Меджліс кримськотатарського народу. Організацію визнали екстремістською і заборонили його діяльність в Росії. У МЗС України таке рішення назвали злочинним. Європейський Союз назвав заборону Меджлісу атакою на права кримських татар. 12 травня Європарламент закликав розширити санкції проти причетних до заборони Меджлісу.

В окупованому Криму вранці 12 травня пройшли обшуки в будинках мусульман у Бахчисараї. У результаті - заарештували чотирьох кримських татар.

За декілька годин до цього, Ільмі Умеров написав свій коментар у Facebook.

"Затримали просто вірян і тих, хто дотримується ісламу. Говорити про презумпцію невинуватості не хочеться. І прокурор, і суди у так званій республіці Крим просто прислужують окупаційній владі, що нині діє", - повідомив він.

Умерова включили до списку терористів. Про це він дізнався, коли прийшов до банку заплатити "штраф за адміністративне правопорушення". Отримав відмову, бо у списку терористів. Самопроголошена кримська влада стверджує, що Ільмі Умеров публічно закликав до сепаратистської діяльності проти територіальної цілісності російських кордонів.

"Я вже зі своїм адвокатом проконсультувався, в січні подамо в суд і будемо оскаржувати це рішення. Звичайно, ми жодних ілюзій не маємо. Чекаємо активних і правильних дій з боку керівництва України. Ми хочемо, аби про Крим ніколи не забували. Щоб ось такі впливові люди, як Віктор Пінчук, не робили заяв про капітуляцію України перед світовою спільнотою, перед РФ", – сказав Умеров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Повернути Крим має сама Росія" - Умеров

Умерова намагалися запроторити у психлікарню. 11 серпня на розгляді питання про призначення психекспертизи Умерову стало зле. Його госпіталізували до клінічної лікарні Сімферополя з підозрою на інфаркт. Незважаючи на поганий стан здоров'я Ільмі Умерова, працівники ФСБ незаконно перевезли його до психіатричного стаціонару. При чому, лікарі підтвердили, що у чоловіка дійсно проблеми зі здоров'ям. Однак це ніяк не вплинуло на співробітників ФСБ.

7 вересня після трьохтижневого утримання в психлікарні, Ільмі Умерова відпустили. За словами його доньки Айше, у батька проблем із психікою ніколи не було. Він нездужає від хвороби Паркінсона та цукрового діабету. В одному з інтерв'ю, Умеров сказав:

"Я не давав жодних приводів ані медикам, ані слідчим, ані будь-кому, хто зі мною спілкується, вважати мене психічно нездоровим. Це просто метод впливу. З одного боку, щоб мені було важко, аби я замовкнув і не говорив про існуючі проблеми. Однак, я думаю, вони цього не добилися, отримали лише протилежний результат. Резонанс був досить сильний, по всьому світу проводилися акції протесту".

Ільмі Умеров не любить визнавати, що його може щось турбувати, особливо – стан здоров'я. Однак в подальшому необхідно ретельно обстежитися, оскільки ряд його захворювань позначаються на фізичному стані. Про це розповідають близькі Умерова.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу залишатиметься у Криму за будь-яких обставин.

"Якщо б я хотів покинути Крим, я б залишив його вже давно. Були цікаві пропозиції працевлаштування. Однак я вважаю, що поки є можливість не залишати Батьківщину, цього робити не буду. Навіть якщо судові розгляди будуть розвиватися не в мою користь", - сказав Умеров.

Також Ільмі додав, якби його не визнали здоровим, можна було б закрити кримінальну справу і дискредитувати його особисто і структуру, яку він предсталяє і весь кримськотатарський народ.

Ільмі Умеров Рустемович народився 3 серпня 1957 року в радгоспі Ахунбабаєва Ташлакського району Ферганської області, Узбекистан. Умеров - український кримськотатарський політик, віце-прем'єр Уряду Криму (1994–1997), заступник голови Ради Міністрів АР Крим (1997), голова Всесвітньої асамблеї тюркських народів (1997–1999), заступник Голови Верховної ради АР Крим (2002–2005), голова Бахчисарайської районної державної адміністрації (2005–2014).

Зараз ви читаєте новину «Не підтримав анексію Криму - у психлікарню: резонансна справа заступника голови Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути