середа, 10 серпня 2011 10:56

Названа нова причина аварії теплохода "Булгарія"

Названа нова причина аварії теплохода "Булгарія"

Причиною аварії теплохода "Булгарія" могли стати пробоїни в обшивці, отримані судном незадовго до трагедії. Чотири пробоїни були зафіксовані в акті позачергового огляду "Булгарії", проведеного Середньо-Волзькою філією Російського річкового регістра 5 серпня в доці ремонтної бази флоту імені Куйбишева.

За офіційною версією слідства, корабель затонув через поганий технічний стан - несправність двигуна, систем радіосповіщення, неповного укомплектування засобами порятунку, а також у зв'язку з перевантаженням. Про пробоїни у висновку Слідчого комітету, оприлюдненених в кінці минулого тижня, не йдеться ні слова. Тим часом акт фахівців був складений в той же день, коли СК робив заяви з приводу завершення розслідування, пише Московский комсомолец.

Ще 26 липня, коли "Булгарія" була піднята з дня Волги, фахівці заявили, що пошкоджень обшивки, які могли б привести до краху, не виявлено. Висновок експертів Середньо-Волзького філії річкового регістра свідчить про зворотнє, причому, на думку фахівців, жодне з чотирьох пошкоджень не могло бути отримано в результаті підйому судна.

Як вважають експерти, пробоїни "в районі паливного танка основного запасу палива" корабель міг отримати при русі заднім ходом.

"Ці ушкодження є експлуатаційними, вони призвели до затоплення танка в наслідок чого судно додатково нахилилось на правий борт", - йдеться у висновку.

За словами анонімного джерела, що передав виданню документ, маневр, який призвів до пробоїни, дизель-електрохід міг зробити в Болгарії в день трагедії. За деякими даними, неподалік від причалу там є підводні перешкоди, куди і міг упертися теплохід. У результаті крізь ці отвори загальною площею приблизно 50-55 кв. см вода почала надходити в паливну цистерну, а звідти витікати в машинне відділення і розподілятися під обшивкою.

Як зазначив експерт, у цьому випадку достатньо було маневру при русі наліво і впливу шквалистого вітру, щоб судно лягло на правий борт і почало тонути.

Джерело вважає, що капітан і команда могли не помітити ці ушкодження, хоча повинні були виявити неполадки, коли регулярно міряли рівень води в танках і рівень підсланевих вод. Можливо, що команда просто не встигла цього зробити через короткий проміжок часу ходу від Болгар до Сюкеєва.

Зараз ви читаєте новину «Названа нова причина аварії теплохода "Булгарія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути