Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2023 13:18

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути важчими, ніж в Чорнобилі" – до чого готується Росія

"Наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути важчими, ніж в Чорнобилі" – до чого готується Росія
Загроза аварії на Запорізькій АЕС є досить високою, наголосив Іван Січень. Фото: Енергоатом

Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції. Загроза аварії є дуже високою, а наслідки – будуть гірші, ніж після Чорнобильської трагедії. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

"Загроза аварії на Запорізькій АЕС є досить високою. Причому, в умовах війни наслідки можуть бути ще більш важкими, ніж на Чорнобильській атомній електростанції. Росія починає поставати перед глобальною кризою, що може підштовхнути її до застосування ядерної зброї проти України. По-перше, всі спроби Москви знищити нас та наш демократичний лад зазнали поразки. По-друге, контрнаступ Сил оборони України триває і має успіхи. Один із напрямків удару саме і має на меті деблокаду Запорізької АЕС. Російські окупанти будуть змушені піти звідти. По-третє, ми успішно відвойовуємо наші землі на півдні України, які Москва вже проголосила своїми "новими територіями". Згідно з воєнною доктриною Російської Федерації, вона "має право наносити ядерні удари по всіх, в тому числі без'ядерних країнах, якщо їх дії загрожуватимуть територіальній цілісності РФ". Це неодноразово підтверджувалось керівництвом Росії, в тому числі, і самим Путіним", – наголосив Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готує теракт на Запорізькій АЕС – Зеленський

До нанесення ядерного удару можна прирівняти і створення штучної аварії на АЕС, пояснив експерт.

"При цьому підривати ставок охолоджуючої системи Запорізької АЕС зовсім не треба. Тим паче, що його наразі дуже складно наповнити через фактичне знищення росіянами Каховського водосховища. Для того, щоб створити аварію на АЕС достатньо просто припинити подачу туди електроенергії, яка потрібна для охолодження реакторів, а саме – роботи насосів, які закачують воду із ставків. До речі, електроенергія подається з підконтрольної нам території України. Росіяни вже неодноразово її переривали. У таких випадках АЕС переходить на живлення від власних дизельних генераторів. Однак, пальне туди, скоріш за все, не завозиться, тому воно врешті решт закінчиться. Крім того, можна витягнути графітові стрижні із реакторів. Внаслідок цього виникне неконтрольована ядерна реакція і реактор вибухне, як це відбулось на Чорнобильській АЕС у 1986 році", – додав Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни замінували Запорізьку атомну станцію – Буданов

Росіяни можуть не робити це спеціально, бо наслідки такої аварії зачеплять і саму Росію, уточнив експерт.

"Хоча від російської правлячої верхівки можна чекати всього чого завгодно. Це вже не люди і не звірі, а вихідці із пекла. Набагато більш страшним та реальним є не підрив ставків або припинення подачі електроенергії на АЕС, а розміщення на її території російської важкої техніки та боєприпасів. З-під Запорізької АЕС ведеться вогонь через річку Дніпро по Нікополю та його околицях. Снаряди можуть вибухати і безпосередньо в місцях їх зберігання на території АЕС чи при пострілі. На теперішній час такі випадки вже мають місце. Більша частина боєприпасів є застарілими та зберігаються ще з радянських часів. А нові, які виробляються зараз – неякісні. Військове командування Росії взагалі заборонило їх застосовувати, оскільки вони вибухають прямо у стволі гармати. Все це може трапитись і на АЕС. Вже не кажучи про недбалість росіян, які можуть влаштувати надзвичайну ситуацію і без усякого спеціального задуму. А коли зброя і боєприпаси знаходяться на АЕС, це є особливо небезпечним", – додав Січень.

Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції. Про це доповіли українська розвідка та Служби безпеки України, повідомив президент Володимир Зеленський. За його словами, розвідка отримала інформацію про те, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації.

Російські окупанти замінували ставок-охолоджувач Запорізької атомної електростанції. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Через те, що росіяни знищили греблю Каховської гідроелектростанції, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС, сказав начальник ГУР.

Зараз ви читаєте новину «"Наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути важчими, ніж в Чорнобилі" – до чого готується Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути