середа, 29 травня 2013 12:35

Найбільше в історії США відмивання грошей організував українець

Найбільше в історії США відмивання грошей організував українець
Фото: ru.tsn.ua

Прокуратура США звинувачує компанію Liberty Reserve у сприянні злочинцям у відмиванні коштів на суму понад 6 мільярдів доларів. Засновником бізнесу є громадянин США українського походження Артур Будовський. Всього у справі звинувачуються сім осіб, з яких п'ятеро, зокрема і Будовський, вже затримані, пише "Новый регион".

Заснований 2006 року в Коста-Риці фінансовий сервіс Liberty Reserve через власну віртуальну валюту дозволяв користувачам анонімно переказувати грошові кошти в будь-яку точку світу за невелику комісію.

За даними американської влади, сервіс налічував понад 1 млн користувачів, у тому числі 200 тис у США, і практично вся його діяльність була пов'язана з криміналом. Через Liberty Reserve на рік проходило близько 12 млн фінансових транзакцій, а з моменту заснування системи через неї було відмито близько 6 млрд доларів. За даними костариканської прокуратури, Liberty Reserve широко використовувала наркодилерів.

Прокуратура Нью-Йорка оголосила, що в Іспанії, Коста-Риці і Нью-Йорку було затримано п'ятьох осіб за звинуваченням в організації роботи даного сервісу. Серед заарештованих - співзасновники Liberty Reserve Будовський та Володимир Кац. У 2006 році суд Нью-Йорка вже визнавав обох винними у створенні іншої компанії з відмивання грошей і засудив їх за це до умовного терміну. Після цього Будовський переїхав до Коста-Рики, де організував Liberty Reserve. У 2011 році він відмовився від громадянства США і став громадянином Коста-Рики.

Американська влада також повідомила, що заморозила 45 банківських рахунків, що використовувалися в роботі Liberty Reserve, а також її інтернет-домен.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше в історії США відмивання грошей організував українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути