вівторок, 31 травня 2022 21:33

На Запорізькій АЕС перебувають майже 500 окупантів, Україна не може гарантувати безпеку

На Запорізькій АЕС перебувають майже 500 окупантів, Україна не може гарантувати безпеку
Росіяни перетворили ЗАЕС на воєнну базу. Фото: eastnews.ua

На Запорізькій АЕС зараз перебувають майже 500 російських військових. Там багато техніки та вибухівки.

Україна не може гарантувати безпеку, хоча й контролює роботу ЗАЕС, сказав голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін на брифінгу, передає Gazeta.ua.

"Ми продовжуємо контролювати роботу станції. Весь персонал виконує наші команди та енергоблоки продовжують видавати в енергосистеми України електрику. Весь персонал працює під великим тиском загарбників. Є факти знущання з персоналу, є факти викрадення людей", - каже він.

Майже тиждень тому росіяни розстріляли одного з працівників станції у нього вдома. Він не загинув, лікарі борються за його життя.

Росіяни використовують Запорізьку АЕС як військову базу. Це укріплений об'єкт. Має хорошу систему спостереження, огорожу, спеціальні приміщення для укриття персоналу, великі приміщення для відпочинку

"Ця станція має їдальні та інші потрібні приміщення, де можна розташувати велику кількість людей. Тобто це ідеальна військова база. Понад те, росіяни розуміють, що та кількість ядерних матеріалів, яка там є, їх захищає. Україна не буде бити по такому об'єкту", - розповів Котін.

На його думку, захоплення атомних станцій може бути "фантомним болем" президента РФ Володимира Путіна. Він 2000-го планував об'єднати атомний комплекс України і Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озброєні загарбники увірвалися до квартири мера Енергодара

Передавати українську електроенергію на окуповані території немає можливості. Запорізька атомна станція повністю приєднана до електросистеми України. Є лінії, які ведуть у Крим, але вони пошкоджені ще з 2015 року.

"Щоб їх відновити, необхідно провести велику роботу і витратити дуже значні кошти", - підсумував Котін.

Міжнародне агентство з атомної енергії закликали посприяти в негайному виведенні російських військ з Енергодара. Ситуація загострюється постійними ракетними атаками території України з боку Росії, яка, "ігноруючи можливі ризики та катастрофічні наслідки, направляє їх на атомні електростанції".

Зараз ви читаєте новину «На Запорізькій АЕС перебувають майже 500 окупантів, Україна не може гарантувати безпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути