Ексклюзиви
середа, 28 березня 2012 16:49

На Вінниччині біля траси викинули 50 ящиків із ртутними лампами

На Вінниччині біля траси викинули 50 ящиків із ртутними лампами
Правоохоронці розшукують осіб, які залишили лампи. Фото: zdorovieinfo.ru

О 16 год 23 березня з-під Вінниці вивезли 1400 люмінесцентних ламп. За день до цього їх підкинули на трасу між селами Писарівка та Гавришівка, повідомляє прес-центр Міністерства екології та природних ресурсів України.

"Лампи знаходилися у 50-ти картонних коробках. На них була вказана дата та країна-виробник - Польща. Всі лампи вже відпрацьовані, 20 штук пошкоджені", - розповіли в прес-центрі управління екології та природних ресурсів Вінницької області.

Правоохоронці розшукують осіб, які залишили лампи.

"Ті порушили природоохоронне законодавство. Відпрацьовані енергозберігаючі лампи містять сполуки ртуті, які можуть негативно вплинути на здоров'я населення та навколишнє природне середовище. Відносяться до небезпечних відходів. З розбитої лампочки ртутні випари потрапляють у легені. Лише один грам цієї речовини здатен призвести до забруднення понад 3,3 млн куб. м повітря. До того ж, шкоди ртуть може завдати, потрапивши із побутовими відходами на звалище. А проникаючи із дощовою та талою водою в ґрунт, ртуть отруює підземні води. Згодом це все потрапляє до водогону чи криниць", - додають екологи.

"Напевно, люди, які хотіли утилізувати лампи, злякалися розцінок за послуги. Зараз ми приймаємо по 4 гривні за штуку ще з усіма відрахуваннями та вартістю за транспортування. Приїжджаємо самі. Протягом півроку сума може зрости удвічі більше. Розцінки збільшуються та збільшуються. Ще того року за одну лампу ми брали по дві гривні", - розповів менеджер однієї з фірм-утилізаторів Артем.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині біля траси викинули 50 ящиків із ртутними лампами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути