вівторок, 20 вересня 2022 05:26

На початку окупації Ізюма росіяни забороняли ховати трупи – ЗМІ

На початку окупації Ізюма росіяни забороняли ховати трупи – ЗМІ

Російські військові в перші дні після окупації Ізюма в Харківській області заборонили місцевим жителям ховати вбитих людей.

Однак потім росіяни все-таки дозволили людям ховати загиблих, тому що самим росіянам нести трупи в ліс було ліньки, повідомляє французьке видання Le Monde.

Французькі журналісти взяли інтерв'ю у співробітника ритуальної служби Ізюма, на ім'я Віталій; ця людина працює в міській ритуальній службі з 2004 року. Віталій розповів журналістам, що за півроку він і дев'ять його колег поховали сумарно понад 750 осіб, у тому числі 445 - у місці масового поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо ім'я українця, вбитого під Ізюмом: його знайшли з синьо-жовтим браслетом на руці

За його словами, ця цифра в п'ять разів перевищує кількість похорону в місті за минулий рік. При цьому всі загиблі, за винятком кількох, були цивільними особами. Після початку війни та російських бомбардувань на вулицях було безліч трупів; так, після березневого обстрілу двох багатоповерхівок біля річки на вулиці підібрали 114 тіл загиблих від обстрілів цивільних.

"Спочатку окупанти забороняли нам когось ховати, говорили, що зроблять це самі", - сказав він.

Однак потім росіяни змінили думку. Міст, що розділяє місто, був зруйнований; працював тільки дощатий пішохідний місток. Тіла потрібно було перевозити вручну і по одному. Росіянам було ліньки цим займатися - тому Віталій та його колеги отримали дозвіл ховати вбитих.

При цьому ховати доводилося за межами кладовища - тому, що в сосновому лісі за кладовищем окупанти влаштували військову базу і не підпускали до цього місця ритуальників.

Раніше в соціальних мережах почав поширюватися новий флешмоб. Під хештегом #IzyumMassacre (Ізюмська різанина) користувачі публікували фото руки з синьо-жовтим браслетом. Тіло людини з цим браслетом було виявлено в одній з могил під Ізюмом.

Всього на місці масового поховання у звільненому Ізюмі було виявлено понад 450 тіл людей, убитих російськими окупантами. 450 тіл цивільних людей - зі слідами насильницької смерті та тортур. Серед них є діти та військовослужбовці.

Зараз ви читаєте новину «На початку окупації Ізюма росіяни забороняли ховати трупи – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути