Ексклюзиви
четвер, 12 травня 2022 10:05

На Кінбурнській косі понад тиждень тривають пожежі

На Кінбурнській косі, яку називають "українськими Мальдивами", уже понад тиждень тривають пожежі.

Це відбувається на межі Миколаївської та Херсонської областей. Про це повідомляє Суспільне.

"Знаю, що немає чим гасити. Техніку й пальне забрали окупанти. Якщо вогонь далі перекинеться - лісів там більше не побачимо", - розповів виданню архітектор Олександр Овсянкін, який допомагає місцевим жителям з ліками й продуктами.

Автор: супутник Sentinel-2
  На Кінбурні тривають пожежі
На Кінбурні тривають пожежі

За його словами, дим видно й у четвер, 12 травня. Гасіння ускладнюється тим, що в лісі є розбита техніка, розтяжки й нерозірвані міни.

"Ніколи так не горіла Кінбурнська коса. Навіть 2001-го, коли вигоріло 1100 гектарів. Вогонь валить в обидві сторони", - написав у Facebook режисер громадської організації Kinburn Camp Євген Лютер.

Люди, що живуть на косі, розповіли, що виїзд на материк контролюють російські загарбники, які не гасять пожежу в лісі. За словами Артема Скоробагатова, в Очакові та Одесі намагалися зібрати бензин і каністри для пожежних машин, а також деталі для ремонту.

Автор: facebook.com/artem.skorobogatov
  На Кінбурні тривають пожежі
На Кінбурні тривають пожежі

"Нашу пожарку ворог забрав. Катер зараз ніхто не випустить туди. Тому питання не вирішується", - розповів заступник міського голови Очаківської міської ради Олексій Васьков.

За словами волонтерів, вони будуть шукати шляхи, щоб доставити на косу все необхідне.

Місцева мешканка Ганна Знахаренко розповіла, що з дитинства мріяла потрапити на косу, а її мрія здійснилася вже в дорослому віці. Вона проводила екскурсії на косі двічі-тричі на тиждень щоліта.

Вона зазначила, що пожежі є великою трагедією для людей.

"Ми не знаємо, скільки лісу втратимо. Як поводитиметься пісок. І на відновлення лісу потрібно буде багато часу", - зазначила жінка.

Автор: facebook.com/artem.skorobogatov
  На Кінбурні тривають пожежі
На Кінбурні тривають пожежі

Відомо, що на Кінбурні є Валежин ліс, де гніздуються лебеді, сірі й білі журавлі, орлани. Також там є Покровське орхідне поле, де ростуть рідкісні квіти, схожі на орхідеї, і дуби, яким понад 100 років.

"Усе це зараз під загрозою. Геродотів ліс - це контраст, коли з пісків ти спускаєшся до реліктових дерев, там маленькі болота папороті. Там зовсім інша флора. Це екологічна катастрофа. Я багатьох людей звідти знаю, там три села лише, Є люди, які працюють в лісництві, і вони зараз, ризикуючи життям, намагаються врятувати ліс. З ними втрачений зв'язок. Я сподіваюся, що з ними все буде добре", - підсумувала Знахаренко.

7 травня стало відомо, що в Херсонській області вогонь охопив ліси біля сіл Геройське та Іванівка. Однак російські окупанти не дозволяють місцевим жителям гасити пожежу.

Зараз ви читаєте новину «На Кінбурнській косі понад тиждень тривають пожежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути