Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2012 18:46

На Херсонщині, Запоріжжі чи Миколаївщині можуть бути торнадо - експерт

На Херсонщині, Запоріжжі чи Миколаївщині можуть бути торнадо - експерт
За словами експерта, Україна теж може потерпати від різних стихійних лих, а в нас ніхто не знає, що робити. Фото: evgars.com

Рятувальні служби Росії виявилися неготовими до стихійного лиха на Кубані, бо передбачити його неможливо.

Таку думку в коментарі для Gazeta.ua висловив почесний голова Партії зелених, експерт з екологічних питань Віталій Кононов.

"Рятувальні служби виявилися неготовими до стихії, бо передбачити її неможливо, - зазначає фахівець. - Гадаю, якби таке сталося в Україні, то наслідки були б такими ж. Адже у нас так само служби й підрозділи Міністерства з надзвичайних ситуацій погано фінансуються, мають застарілу техніку й обладнання, погано навчені працювати в надзвичайних умовах. Часто приїжджають на місце стихії, коли вже нічому не можна зарадити".

Щоб бути готовими до протистояння стихійним лихам, потрібна систематична робота місцевої влади та МНС, переконаний експерт.

"У кожному готелі є план евакуації на випадок пожежі. Так само у кожній місцевості повинні бути відпрацьовані дії населення при стихійних лихах: люди мають знати куди бігти, кому телефонувати, що робити. Нічого цього нема. За радянських часів була цивільна оборона. На кожному підприємстві чи в установі проводилися навчання. Але ця система займалася підготовкою до атомної війни та до застосування хімічної зброї, а не до стихійних лих", - констатує Кононов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужна повінь у Росії пошкодила 643 будинки і вбила більше 170 людей

Сьогодні ситуація зовсім інша, клімат на планеті змінюється внаслідок глобального потепління та техногенного навантаження на природу.  Відтак збільшуються фактори ризику природних катастроф, вважає експерт.

"Україна теж може потерпати від різних стихійних лих. На Херсонщині, Запоріжжі чи Миколаївщині можуть виникнути смерчі - подібні до американських торнадо. А ніхто не знає, що робити. Щороку у світі відбуваються виверження вулканів, цунамі, землетруси, які завдають значних матеріальних збитків та людських втрат. Навіть країни з високим рівнем соціального захисту потерпають, бо стихія завжди несподівана. На це треба уміти реагувати і людям, і відповідним службам", - підсумовує Віталій Кононов.

Нагадаємо, у ніч на 7 липня в Краснодарському краї Росії сильна злива спричинила повінь. Місто Кримськ, у якому проживають 57 тисяч жителів, накрила 7-метрова хвиля. Постраждало 643 будинки, загинуло понад 170 людей, понад 20 тисяч чоловік позбулися майна повністю або частково.

Зараз ви читаєте новину «На Херсонщині, Запоріжжі чи Миколаївщині можуть бути торнадо - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути