Ексклюзиви
субота, 09 березня 2013 23:45

На Дніпропетровщині за знущання над ведмедицею мисливця оштрафували на 102 грн

На Дніпропетровщині за знущання над ведмедицею мисливця оштрафували на 102 грн
Фото: tsn.ua

За непридатні умови утримування ведмедиці Маші, яка перебуває на притравочній станції у с. Булахівка Павлоградського району Дніпропетровської області, керівнику мисливського господарства та Павлоградської районної організації всеукраїнського товариства мисливців і рибалок Сергію Тимченку винесено покарання у вигляді штрафу 102 грн.

Як стало відомо Gazeta.ua, ведмедиця Маша мешкає у тісній клітці розміром 2,4 м на 1,8 м. Тіло тварини у ранах від нацьковування мисливських собак. Підлога клітки являє собою сітку з отворами, куди провалюються лапи тварини. Маша сидить у клітці на ланцюгу.

"Хочеться спитати у наших контролюючих органів, а саме Державної екологічної інспекції та прокуратури, чому досі ведмідь не вилучений у власників", - зазначила керівних дніпропетровської благодійної організації "Друг" Марина Болоховець.

За її словами, жодного документа на право власності чи законних шляхів отримання червонокнижної тварини, яка охороняється міжнародними угодами, власник не надав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ведмідь теж здох?" - половина вольєрів у столичному зоопарку пустує

"Окрім того, умови, в яких утримується Маша, жахливі — це не утримання тварини в неволі, це гестапо із знущанням!" - обурилась активістка.

Громадські діячі наголосили, що утримання ведмедиці порушує низку законів України, зокрема: ст.19 Закону України "Про Червону книгу України", Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження", а нанесення ведмедю тілесних пошкоджень суперечить ст. 299 Кримінального кодексу України "Жорстоке поводження з тваринами", ст. 89 Адміністративного кодексу України "Про жорстоке поводження з тваринами".

"В Україні лишилися лише 300 особин бурого ведмедя, які збереглись винятково у Карпатах. В інших європейських країнах він вже зник, - розповіла Катерина Полянська, член Національного екологічного центру України. - Замість того, аби кинути всі сили на збереження цієї величної тварини, держава фактично сприяє розповсюдженню нелегальної торгівлі цим видом".

Полянська уточнила, що притравочні станції, на яких знущаються над дикими тваринами — ведмедями, лисами, вовками, єнотами — діють без жодних дозвільних документів на право власності тварин.

"Ми не залишимо цю справу і доведемо її до суду, - запевнила у свою чергу Тетяна Царькова, зоозахисний активіст. - Підключимо кращих юристів та міжнародну спільноту. Головне — встигнути врятувати життя Маші та іншим тваринам, які залишаються у ще гірших умовах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведмідь за день з'їдає 25 кілограмів трави та комах

Також екологи мають намір залучити до відповідальності й державні органи влади, а саме Державну екологічну інспекцію "за бездіяльність та сприяння злочинам проти тварин". Павлоградська міжрайонна прокуратура буде проводити перевірку фактів.

Разом з тим, міжнародна організація "4 лапи" готова транспортувати ведмедицю до реабілітаційного центру для ведмедів "Синевір".

Слід зазначити, що ведмідь бурий – вид диких тварин, який зникає, а тому занесений до "Червоної книги України", Червоного списку МСОП, CITES та охороняється Бернською конвенцією.  Спеціальне використання (добування, збирання) об'єктів "Червоної книги України" з метою отримання прибутку забороняється законом.

Зараз ви читаєте новину «На Дніпропетровщині за знущання над ведмедицею мисливця оштрафували на 102 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути