вівторок, 25 травня 2021 05:25

Чоловік розстріляв кредиторів і шість годин тримав заручників у машині

Чоловік розстріляв кредиторів і шість годин тримав заручників у машині
Біля цих воріт у місті Люботин Харківської області Олег Гапон застрелив двох понятих, які прийшли із судовим виконавцем, дільничним і новим власником будинку виселяти його з дому. Фото: 2day.kh.ua

Шість років тому 25 травня в місті Люботин на Харківщині Олег Гапон застрелив із мисливського карабіна двох людей. А потім захопив трьох заручників на автозаправці.

Того дня до двоповерхового будинку Гапонів на вул. Дунаєвського, 8/2 приїхали судові виконавці, двоє понятих, дільничний міліціонер і місцевий бізнесмен Олександр Вишняков. Останній був кредитором родини. 2011-го позичили у Вишнякова $21,8 тис. під заставу будинку. Залишилося повернути 850 тис. грн, тож мали віддати дім, за рішенням суду.

Олег Гапон розстріляв упритул понятих Володимира Алтухова й Сафара Гамидова. Олександра Вишнякова поранив у стегно. Потім скочив у свої "Жигулі", повернув на трасу в бік Харкова. За 15 км, у селі Коротич, закінчився бензин. За ним гналася міліція. Неподалік була автозаправка "ОККО". Гапон із рушницею зайшов туди. Захопив у заручники касира Юрія Бокого, заправницю та клієнта. Прибиральницю Зою Павлову не помітив. Заручників Гапон посадив у ВАЗ. Потім — у затоновану Skoda, що стояла поряд.

За кермо посадив клієнта заправки. На передньому пасажирському — касира. Олег Гапон був на задньому сидінні поруч із співробітницею АЗС. В одній руці тримав карабін "Сайга", другу стискав унизу, на гранаті. Від'їхали від станції метрів 20.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолій Максимов помер після візиту колекторів

Міліція перекрила трасу Харків — Київ. На перемовини приїхали оперативники Служби безпеки та психологи.  Переговори тривали більше 6 год. На заправку, де стояла машина із заручниками, привезли жінку й доньку Гапона. Дівчина просила батька здатися. Він не схотів навіть говорити. З'ясували, що з Гапоном приятелював один зі співробітників прокуратури. Його підключили до перемовин.

"Він тільки взяв трубку, навіть не привітався, випалив умови: щоб його з міліцейськими мигалками провели коридором до Горлівки, на непідконтрольну Україні територію. Я запропонував — візьми мене замість захоплених людей. Олег погодився, сказав, що відпускатиме дорогою по заручнику", - розповідав тоді прокурор.

Через 6 год. перемовин запропонували бутерброди й воду. Гапон відмовився їсти. Сказав принести заручникам. О 20.30 передавати бутерброди на заправку пішов співробітник СБУ. Повільно наближався, показуючи, що не має зброї. У цей час спрацював снайпер спецпідрозділу "Альфа". Скло в машині було тоноване, однак він поцілив Гапону в голову. А той ще кілька разів механічно вистрелив із карабіна вгору.

Олег Гапон закінчив школу міліції в Полтаві. Воював в Афганістані, Чечні. Служив у міліції в Харкові. Останнім часом не працював. Позику, яку Гапони брали на лікування матері Ольги від раку, мали віддати до кінця 2014-го. З 1 січня включили "лічильник". Так прописали в договорі. Тому міліція не мала претензій до Вишнякова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боржників захищатимуть від недобросовісних колекторів: що змінилось

На час слідства будинок опечатали. Ольга Гапон з донькою не могли там жити. А пізніше подали позов до Апеляційного суду. І в травня 2016-го суд поставив крапку у справі. Рішення про виселення сім'ї було прийнято незаконно. Суд застосував подвійне стягнення: він позбавив родину житла і додатково зобов'язав виплатити суму боргу, що неприпустимо, було сказано в ухвалі.

Залишок боргу своєму кредитору сім'я сплачувала. Кредитор не намагався оскаржити рішення апеляційного суду.

У Миколаєві жінка вистрілила в ногу колектору, який прийшов вимагати борг по кредиту. Інцидент стався в приватному будинку по вул. Корабелів, 11. Чоловік жінки заборгував фінансовій установі близько 150 тис. грн. Тому працівники банку прийшли, щоб перевірити стан квартири, яка знаходиться під заставою та перебуває у власності банку.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік розстріляв кредиторів і шість годин тримав заручників у машині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути