понеділок, 22 серпня 2022 11:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Може стати частиною великої наступальної кампанії" – експерт про загрозу ударів на День Незалежності

"Може стати частиною великої наступальної кампанії" – експерт про загрозу ударів на День Незалежності
Збройні сили України готові до нових масованих ракетних ударів. Фото: pixabay.com

Збройні сили України готові до нових масованих ракетних ударів. До загрози атак військово-політичне керівництво України ставиться уже не так легко, як на початку повномасштабного вторгнення.

Війна навчила мислити українців по-військовому. У цьому переконаний військовий експерт Микола Сунгуровський, про що розповів в інтерв'ю УНІАН.

Він також прокоментував те, що Російська Федерація стягує ракетні сили до українського кордони та на окуповані території.

"Тут можна припустити кілька варіантів. До того ж, варіант масованого удару на День Незалежності України – не самостійний. Він може стати частиною великої наступальної кампанії. Не можна забувати, що в резерві у РФ знаходиться ще третій армійський корпус, який формується в Муліно. Ще є 40 добровольчих батальйонів, які формуються по всій Росії (вони, в основному, йдуть на схід, щоб хоч якось скувати наші сили). Але не думаю, що вони будуть ударним кулаком. А ось те угруповання, яке збирається в Білорусі, – воно може", – сказав він.

Те, що на територію Республіки Білорусь стягуються, зокрема, ракет С-300, є прикриттям. На думку Сунгуровського, це спроба показати, що ворог готує обстріли наземних цілей.

"Насправді ж готується велика наступальна операція, для якої необхідна посилена протиповітряна оборона. Тим більше, на тлі тієї інформації, що Україні передаються авіаційні засоби. Посилення угруповання в Білорусі є однією з ознак підготовлюваної наступальної операції. Але це не обов'язково станеться", – пояснив він.

Днями самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко заявив, що білоруси ні за що не братимуть участі в бойових діях проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрзалізниця скасує окремі рейси на День Незалежності – куди просять не їхати

"Але прозвучало це як "дзвіночок", що все-таки будуть. Війна навчила нас щодня бути готовими до таких подій. На рівні обивателя - це справа кожного. Але місцеві органи самоврядування, військово-цивільні адміністрації, ЗСУ щодня, щогодини до цього готові. Я вас запевняю. Всі ці плани проглядаються, опрацьовуються, готуються контрзаходи. Другого Херсона вже не буде", – сказав Сунгуровський.

На питання, чи може Київ стати метою такої операції і чи треба "приготуватися" Волині, Рівненщині, Житомирщині, зазначив, що українські військову можуть міркувати в рамках раціональної логіки.

"А що їм спаде на думку? Путін може наказати наступати в двох напрямках, в трьох напрямках... Людські жертви його абсолютно не цікавлять. Скільки буде покладено людей – не важливо. Думаю, основний напрямок буде на Рівне, Житомир. Щоб перерізати наші логістичні магістралі поставок західної допомоги", – відповів він.

Останнім часом поширюється інформація, що від Росії варто чекати неприємних "сюрпризів" якраз до Дня Незалежності.

"Що це може бути? Велика наступальна кампанія з Білорусі? Спроба закріпитися на сході України? Удар на півдні, щоб залишити за собою коридор до Криму? Дуже важко сказати. Ці три напрямки – Білорусь, схід і південь – головні", – наголосив він.

Сунгуровський додав, що для російських окупантів найбільш критичним є південь. За його словами, загарбники "мають велику ймовірність його втратити".

"Також важливі недозволені цілі на сході, де вони навіть не вийшли на межі Луганської та Донецької областей. У цьому контексті Білорусь може виявитися відволікаючим маневром. Але масштабне зосередження ракетних військ в Білорусі, щонайменше, насторожує. Нас підводять до того, щоб ми розосереджували свої сили по всіх цих напрямках. Тоді росіянам буде легше виявити проломи в нашій обороні і пробити ці проломи", – пояснив він.

Експерт зауважив, що не може припустити, де саме відбудеться наступальна операція.

"Для цього потрібно чітко відстежувати переміщення російських резервів. Наприклад, куди піде вищеназваний третій армійський корпус. Куди підуть батальйони з тієї ж Чечні. Куди підуть танкові батальйони з-під Пермі.... Ці рухи російських військ покажуть напрямок головного удару. Але наша розвідка все відстежує", – підсумував він.

Правоохоронці закликають українців не нехтувати сигналами повітряної тривоги 23-25 серпня. Поліцейські підрозділи цими днями посилено стежитимуть за порядком, розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами, у святкові дні на сигнал повітряної тривоги слід реагувати "безумовно і безальтернативно, щоб максимально убезпечити себе".

Зараз ви читаєте новину «"Може стати частиною великої наступальної кампанії" – експерт про загрозу ударів на День Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути