вівторок, 23 лютого 2021 10:39

Мовний скандал: школяр зробив зауваження військовим, які розмовляли російською

Мовний скандал: школяр зробив зауваження військовим, які розмовляли російською
Військовослужбовці отримали зауваження від старшокласника за те, що проводили агітацію російською Фото: pixabay.com

У Дніпрі в загальноосвітній школі №11 стався мовний скандал за участю представників військомату, які прийшли агітувати учнів вступати до військових вузів.

Військовослужбовці отримали зауваження від старшокласника за те, що проводили агітацію російською, розповів на своїй сторінці у Facebook батько одинадцятикласника Михайла Пономаренка Олексій.

"1-м виступив представник Львова. Чоловік говорив ламаною українською мовою. Наступний військовий з Києва каже: "Якщо ви не проти, то я перейду на російську. Клас мовчить, 2 вчителі, що були присутні на цій презентації, мовчать, а Михайло каже: "Я проти, продовжуйте, будь ласка, українською". Наступний - харків'янин. Та ж сама пісня. Лиш Михайло каже: "Ні, українською, будь ласка. Ви дієте згідно з вашим статутом та Конституцією України чи, може, ви представляєте Збройні сили РФ?" Той перейшов на коряву українську", - розповів батько хлопця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З якими скаргами найчастіше звертаються до мовного омбудсмена

Наступний військовий з Дніпра говорив українською, а потім виступав його учень і теж попросився російською, на що одинадцятикласник також заперечив.

"І тут почалось! Вистрибує представник Самарського військомату, який організував цей патріотичний захід, та вдвох з харків'янином починають, м'яко кажучи, на підвищених тонах сварити мого сина, підлітають до нього та намагаються морально з'їсти: "Ты кто такой? Самый умный? Мы в гостях нормально попросили по-русски, а ты быкуешь, идешь на дебильные принципы, упоротый свидомый. Может, с тобой провести беседу, чтобы старших уважал и помалкивал?" - розповів Олексій Пономаренко.

Жоден з учнів класу не підтримав школяра. Військові намагалися залякати хлопця. Згодом одинадцятикласник підійшов до одного з військових і намагався пояснити, що ми живемо не в Росії, а тому повинні поважати Україну та її мову.

"Дядьку, я таку бесіду з тобою проведу, що тебе звідси винесуть. Ви прийшли до української школи, ви - представники українських вузів, ви презентуєте Збройні сили України! Не Росії! Ви не маєте поваги ані до мови, ані до України. Ото ж або ви спілкуєтесь українською, або кіна не буде!" - сказав хлопець.

Наступного дня після інциденту у батька відбулася розмова з представниками оперативного командування "Схід". Військові керівники почули Михайла та підтримали його повністю. Директорка провела виховну роботу з учителями, бесіду з військовими та повністю підтримала позицію школяра.

У Дніпрі в кав'ярні Coffein стався скандал. Працівниця кафе відмовилася обслуговувати жінку українською мовою. Клієнтка запитала у баристи: "Чи є до кави тістечко?" У відповідь почула: "Нічого не розумію, що таке "тістечко". Я краще вчитиму французьку. Дніпро російське місто було завжди". Відвідувачка звернулася з цього приводу до уповноваженого із захисту державної мови.

Зараз ви читаєте новину «Мовний скандал: школяр зробив зауваження військовим, які розмовляли російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути