Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 08:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація в Росії – британський аналітик назвав ризики для Путіна

Мобілізація в Росії – британський аналітик назвав ризики для Путіна
За даними досліджень, молодь в Росії не поспішає підтримувати війну. Фото: скрін з відео

Президент РФ Володимир Путін хоче призвати близько 300 тис. "резервістів" для війни в Україні.

У такий спосіб він сподівається переламати ситуацію у боротьбі з контрнаступом ЗСУ, який змусив війська РФ поспішно відступити з Харківщини. Однак Путіну слід побоюватися повороту в інший бік – громадського протесту проти війни. Про це в публікації для The Washington Post пише директор програми демократичної стійкості Центру аналізу європейської політики й професор російської політики в Королівському коледжі Лондона Семюел Ґрін.

Він наводить результати опитування і прогнозує, що молоді одружені росіяни можуть почати виступати проти участі у війні.

"Висновки з нещодавно оприлюдненого масиву даних про ставлення росіян до "спецоперації" свідчать, що призов може вдарити найсильніше саме по тих, хто підтримує війну найслабше. Тобто по молодих людях, які відкрито не виступали проти, але однаково неохоче підтримували її", – зазначив Ґрін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усе йде не за його планом" – прем'єр-міністр Канади прокоментував оголошену Путіним мобілізацію

Він констатує, що після того, як внаслідок контрнаступу України за кілька днів була звільнена територія, яку Росія окупувала місяцями, найгучніші критики російського лідера закликали не до припинення війни, а до її ескалації.

"Питання про те, чи зможуть російські військові битися ще сильніше, залишається відкритим. Хоча зовні Путін і його війна залишаються "популярними", нещодавні вибори свідчать про те, що ентузіазм, можливо, слабшає", – пише Ґрін.

Він наводить дані про громадську думку, опубліковані незалежною соціологічною агенцією "Левада-центр". Вони містять необроблені результати опитувань за перші чотири місяці війни й показують, хто її підтримує, а хто ні. І кого можна переконати змінити думку.

З моменту вторгнення російських військ в Україну опитування постійно демонстрували підтримку війни більшістю росіян. Починаючи з 81% у березні й до 76% у серпні.

"Проте деякі категорії особливо завзято підтримують війну. Це росіяни старшого віку і, що не дивно, люди, які голосували за керівну партію "Единая Россия", – підкреслює аналітик.

Тим часом молодь залишається найпослідовнішим її противником. Серед респондентів від 18 до 24 років лише 68% підтримали війну – досі більшість. Але це набагато менше, ніж 81% відсоток серед усього населення або 88% серед осіб, яким понад 55 років.

"Для Путіна просити молодих людей присвятити своє життя воєнним зусиллям ризиковано. Не тільки тому, що це може не дати користі на полі бою, а й тому, що це може спровокувати багатьох із цих чоловіків на відкритий опір самій війні. З іншого боку, для противників війни звернення до молодих одружених чоловіків є найпрямішим шляхом до того, щоб зірвати плани Путіна", – підсумував Грін.

21 вересня диктатор Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію у всій Росії. Промову до народу диктатора вранці транслювали федеральні канали. Під мобілізацію потраплять військові в запасі, які мають військові спеціальності й бойовий досвід. Диктатор планує кинути на війну в Україну 300 тис. резервістів.

Так звані референдуми на окупованих територіях України й часткова мобілізація у Російській Федерації є ознаками слабкості та провалу Росії. Сполучені Штати Америки не визнаватимуть ці "референдуми" законними. Таку заяву зробила посол США в Україні Бріджит Брінк у Twitter 21 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація в Росії – британський аналітик назвав ризики для Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути