четвер, 03 червня 2021 17:40

Масштабна спецоперація ДБР: викрили безоплатну передачу газорозподільних систем

Масштабна спецоперація ДБР: викрили безоплатну передачу газорозподільних систем
ДБР проводить обшуки в міськ- та облгазах. Фото: скрін з відео

У четвер, 3 червня, слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань одночасно проводять 47 обшуків на території України, зокрема в Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у 37 операторів газорозподільних систем і за місцями проживання колишніх високопосадовців Міністерства.

ДБР викрило масштабну схему безоплатної передачі Міненергетики газорозподільних систем у користування приватним операторам, повідомили у пресслужбі відомства.

Встановлено, що 21 лютого 2017 року постановою Кабінету міністрів України "Про забезпечення ефективного використання газорозподільних систем або їх складових" було затверджено типовий договір експлуатації газорозподільних систем. Документ передбачає щорічну оплату за експлуатацію державного майна. Зокрема, до державного бюджету має перераховуватися 10% залишкової вартості.

Однак, 2017-го тодішні посадовці Міненерговугілля, діючи у змові з обл-, та міськгазами уклали з 37-ма приватними операторами договори, в яких передбачено безоплатне користування державним майном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міненергетики підробило постанову уряду щодо "Енергоатому" на користь конкурентів на ринку - депутат

За три роки внаслідок вказаних дій державі завдано збитків на суму 1,488 млрд грн.

Досудове розслідування триває, перевіряють на причетність до вчинення злочину службових осіб Міненерговугілля, керівників операторів газорозподільних систем та їхніх кінцевих бенефіціарних власників.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснює офіс генерального прокурора, оперативний супровід – Головне оперативне управління ДБР.

З 1 травня побутових споживачів газу автоматично перевели на річний тарифний план. Вартість кубометрів усі постачальники оприлюднили наприкінці квітня. Розцінки на газ можна зменшувати, але компанії не можуть протягом року встановлювати вартість вище річного тарифу.

Зараз ви читаєте новину «Масштабна спецоперація ДБР: викрили безоплатну передачу газорозподільних систем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути