Ексклюзиви
неділя, 20 березня 2011 10:22

Спецтема: Війна у Лівії

Літаки США скинули на авіабазу Каддафі 40 бомб

Літаки США скинули на авіабазу Каддафі 40 бомб

ВПС США завдають ударів по об'єктах на території Лівії.

Після ракетних ударів по системах ППО лівійського лідера Муамара Каддафі, бомбардувальники Бі-2 "стелс" скинули на одну з найбільших авіабаз Лівії 40 бомб.

США і Великобританія у неділю вночі завдали ракетних ударів по системі ППО Каддафі, поклавши початок багаторівневій операції зі зниження ризиків для подальшого прольоту в повітряному просторі Лівії винищувачів і літаків-розвідників міжнародної коаліції.

Початок операції "Світанок Одіссея" пройшов за сценарієм всіх ключових військових операцій, в яких брали участь США з 1991 року. У дебюті були використані крилаті ракети "Томагавк", щоб відкрити шлях авіації. На першому етапі по 20 цілям у Лівії були випущені 110 ракет.

Головною метою союзників стали ракетні системи SA-5, наявні у Каддафі, здатні вражати цілі на відстані 300 км і мають "значні можливості чинити опір", йдеться в заяві Пентагону.

Лівія також має близько 50 ракет типу SA-6, якими серби збили американський F-16 в 1995 році.

Лівійська інтегрована система протиповітряної оборони, так само як і в Іраку, має близько 30 установок "земля-повітря", пов'язаних з 15 радарними системами раннього оповіщення, розміщеними на узбережжі Середземного моря.

За даними Пентагону, вони становлять серйозну загрозу для іноземних військових літаків, що перебувають в повітряному просторі Лівії або поруч з ним.

Наступні етапи операції, як очікується, будуть включати в себе створення механізмів швидкої евакуації збитих льотчиків з ворожої території, дозаправлення в повітрі патрулюють винищувачів, налагодження безпілотного спостереження і польотів літаків-розвідників, знищення радарних установок - все це для того, щоб льотчики коаліції могли забезпечити патрулювання повітряний простір Лівії, закритий для польотів за рішенням Ради безпеки ООН.

Разом з тим, Африканський Союз (АС) в неділю приєднався до Китаю і висловив невдоволення військовими діями коаліції проти Лівії.

Комітет АС по Лівії випустив у неділю заяву, в якій закликав "негайно зупинити" атаки на Лівію.

У діях проти Лівії беруть участь сили США, Великої Британії, Канади, Франції та Італії.

Першими по лівійським позиціях завдали удару "Міражі" ВПС Франції.

Крім того, для забезпечення безпольотною зони у повітряному просторі Лівії на Сицилії будуть розміщені літаки ВПС Норвегії і Данії.

За даними лівійської сторони, в результаті нападів загинули не менше 48 осіб, ще 150 отримали поранення. Озброєна опозиція Лівії зустріла дії союзників радістю, Каддафі заявив про готовність дати відсіч інтервентам.

Разом з тим, міжарабський телеканал "Аль-Джазіра" повідомляє, що Каддафі відправив представника в Туніс.

Зараз ви читаєте новину «Літаки США скинули на авіабазу Каддафі 40 бомб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути