субота, 25 червня 2022 06:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Літаки РФ з прикордоння Білорусі завдали масованих ракетних ударів – активіст

Літаки РФ з прикордоння Білорусі завдали масованих ракетних ударів – активіст
Білорусь випустила ракети по Україні, заявив білоруський активіст Антон Мотолько. Фото: t.me/Hajun_BY

У суботу, 25 червня, російські літаки з території прикордонної Наровлі Республіки Білорусь запустили ракети у бік України.

Перший запуск був сьогодні вночі близько 3:45 з повітря. Про це повідомляє Telegram-канал білоруського активіста Антона Мотолько "Беларускі Гаюн".

"Імовірно, вильоти бомбардувальників із РФ, тому про зльоти з Білорусі (Барановичі, Лунинець, Ліда, Мачулищі) у нас інформації не було. Схема раніше була така: зліт авіації з аеродромів РФ, вхід у повітряний простір Білорусі, підліт близько до кордону з Україною, запуск ракет, доки літак над Білоруссю (щоб його не збили), розворот. І назад теж повертаються до РФ", – йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише через імовірне вторгнення: білоруська бізнес-еліта тікає з прикордоння – ЗМІ

Скільки всього було запусків з боку території Білорусі, поки не повідомляють.

Згодом уточнили, що з 5:35 по 5:38 з боку Наровлі продовжується робота російських ВПС та запуски ракет у бік України. Чотири ракети було запущено.

"5:45 – звук винищувачів, що рухаються від кордону з Україною (Наровлі) у бік Мозиря. 5:55 Наровля: дві ракети запущені авіацією. 5:59 Наровля: ще дві", - додав Мотолько.

Прямий напад Білорусі на Україну є малоймовірним, оскільки білоруська армія потрібна для захисту режиму місцевого диктатора Олександра Лукашенка. Армія Білорусі не є боєздатною силою, вважає аналітик американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.

Загалом в армії Білорусі є шість бригад, кожна з яких теоретично може сформувати дві батальйонно-тактичні групи (одна БТГ – від 600 до 1 тис. осіб). На думку Барроса, з 12 білоруськими БТГ швидко впоралися б традиційні українські бригади, які обороняють Київ. Водночас сили білоруської армії потрібні Лукашенку для підтримки й можливості захистити свій режим.

Аналітик вважає, що зараз у Білорусі замало російських сил для наступу на Київ чи на захід України. В ISW поки що не бачать суттєвої передислокації російських елітних військ у Білорусь, адже вони залучені до дій в інших місцях.

Зараз ви читаєте новину «Літаки РФ з прикордоння Білорусі завдали масованих ракетних ударів – активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути